Magazine / Muut / 14/09/2016

Lounais-Hämeen elinvoimaiset kampukset


Aloitin talous- ja hallintojohtajana Hämeen ammattikorkeakoulussa 1. heinäkuuta 1995. Vastuullani ovat olleet myös kiinteistöasiat. Nyt, kun olen siirtynyt viettämään eläkepäiviä, on hyvä hetki luoda katsaus kampusten kehittymiseen. Käsittelen tässä tekstissä Lounais-Hämeen kampusten, eli Forssan ja Mustialan, vaiheita.

Forssan kaupunki sijoitti vuonna 1995 Saksankadulla sijainneen teknillisen oppilaitoksen kiinteistön peruspääomana Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymään. HAMKin toiminta jatkui Saksankadulla vuoteen 2004 saakka, jolloin toiminta siirtyi keskustaan, entisen Kehräämön tiloihin. Kehräämölle peruskorjattiin tekniikalle ajanmukaiset tilat. Samassa yhteydessä Saksankadun kiinteistö siirtyi takaisin Forssan kaupungille, joka kunnosti sen Forssan ammatti-instituutin käyttöön. Tuolloin toisen asteen koulutus Forssassa keskitettiin samalle kampukselle, jossa jo ennestään oli osa sen toiminnoista.

Hämeen ammattikorkeakoulu omistaa puolet Kehräämökiinteistöstä ja Forssan kaupunki toisen puolen. Kiinteistöä hoidetaan yhteisvastuullisesti kaupungin kanssa tehdyn kiinteistönhoitosopimuksen puitteissa.

Kehräämön investointiin saatiin vielä osa valtion investointirahoitusta, sillä kaupunki oli vuosia aikaisemmin saanut tekniikan investoinnin opetusministeriön listoille. Tämän investoinnin jälkeen Forssan kaupungin peruspääoma oli lähes viisi miljoonaa euroa. Kuntayhtymän perussopimuksen mukaan omistajakunnat sijoittivat oman kuntansa alueella oleviin uudishankkeisiin puolet ja kuntayhtymä toisen puolen. Peruskorjaukset olivat kokonaan kuntayhtymän vastuulla. Osakeyhtiöön siirryttäessä kunnat saivat vastaavan määrän Hämeen ammattikorkeakoulu oy:n osakkeita.

Forssan kampuksella voi opiskella kestävän kehityksen sekä hoitotyön koulutusohjelmissa. Tänä syksynä olemme anoneet opetus- ja kulttuuriministeriöstä ympäristöinsinöörin koulutusvastuuta. Tämä koulutus soveltuisi hyvin Forssan kampuksen profiiliin.

Nykyiseen opiskelijamäärään ja nykyaikaisiin opiskelukäytäntöihin nähden kampuksella on runsaasti tilaa. Tästä johtuen olemme mielellämme vuokranneet tiloja Forssan ammatti-instituutille lähihoitajakoulutukseen ja Forssan kaupungille varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Toimintoja tiivistämällä löytyy lisääkin vuokrattavaa tilaa koskinäköalalla kampuksen muihin toimintoihin sopivalle, synergiaa tuottavalle organisaatiolle.

Mustialan kampus

Mustialan kampus

Lounais-Hämeessä toimii myös HAMKin Mustialan yksikkö. Mustialassa on annettu korkea-asteen koulutusta jo vuodesta 1840 lähtien. Mustiala oli valtion oppilaitos vuoteen 1995 saakka, jolloin valtio siirsi sen Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymään. Mustialassa on iso kiinteistömassa, jota on pidetty yllä vuosittaisilla korjauksilla sekä vuosina 2014–2015 tehdyillä uudisrakentamis- ja peruskorjaushankkeilla. Näistä viimeisin oli nykyaikaisen tuotanto-, koulutus- ja tutkimusnavetan rakentaminen, jonka kustannuksiin myös Tammelan kunta osallistui. Näin Tammelasta tuli myös yksi Hämeen ammattikorkeakoulu oy:n omistajista.

Kaupungin ja ammattikorkeakoulun yhteistyö on ollut pitkäjänteistä ja aluetta kehittävää. Uskon, että näin on myös jatkossa. Lausun lämpimät kiitokset luottamushenkilöille ja viranhaltijoille hyvästä yhteistyöstä. Kiinteistöistä huolehtii jatkossa kiinteistöjohtaja Tuomas Salonen, joka on toiminut aiemmin HAMKin kiinteistöpäällikkönä.

Artikkeli on muokattu Forssan Lehdessä 25.8.2016 julkaistusta kolumnista. Muita HAMKin kampuksia on käsitelty otsikoilla Valkeakoski vahvasti HAMKin rakentajanaRiihimäki HAMKin tukijana ja HAMKin kampukset Hämeenlinnassa ja Hattulassa.

Kirjoittaja

Mirja Pöhö  Mirja Pöhö on HAMKista syyskuussa 2016 eläkkeelle siirtynyt talous- ja hallintojohtaja. 

Viittausohje:
Pöhö, M. (2016). Lounais-Hämeen elinvoimaiset kampukset. HAMK Unlimited Magazine 14.9.2016. Haettu [pvm] osoitteesta https://unlimited.hamk.fi/muut/lounais-hameen-elinvoimaiset-kampukset/

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

tutustu forssan kampukseen »
Print Friendly, PDF & Email

Tags:  kiinteistöt talous
Previous Post
HAMKin kampukset Hämeenlinnassa ja Hattulassa
Next Post
Riihimäki HAMKin tukijana
You might also like


More Story
HAMKin kampukset Hämeenlinnassa ja Hattulassa
Aloitin talous- ja hallintojohtajana Hämeen ammattikorkeakoulussa 1. heinäkuuta 1995. Vastuullani ovat olleet myös kiinteistöasiat....