• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
HAMK Unlimited

HAMK Unlimited

Julkaisuja Hämeen ammattikorkeakoulusta

  • Lehdet
        • Professional
        • Journal
        • Scientific
  • Alat
        • Ammatillinen osaaminen ja opetus
        • Biotalous ja luonnonvara-ala
        • Hyvinvointi ja sote-ala
        • Kulttuuri ja muotoilu
        • Teknologia ja liikenne
        • Yrittäjyys ja liiketoiminta
        • Muut
  • Kokoelmat
        • Avoin Häme
        • CleanExport
        • Digitalisaatio ja muutos / Digitalization and Change
        • DigiTrail
        • Employers’ perspectives on ePortfolios
        • Empowering ePortfolio Process
        • Higher education perspectives on ePortfolios
        • Innovaatiojohtaminen
        • Liikenne 4.0
        • Luomussa vara parempi
        • PoliRural – Hämeen maaseutua kehitetään tulevaisuutta ennakoimalla yhdessä
        • Problem-based learning & agropreneurship in Africa
        • Maahanmuuttajien urareitit
        • Nuoret huippumyyjät
        • Office 365 -intran käyttöönotto HAMKissa
        • Oppimisen digiagentit II
        • Students’ perspectives on ePortfolios
        • TAIKOJA
        • Uudistuva hevostalous
        • Universal Design for Learning (UDL)
  • In English
        • Articles in English
        • About HAMK Unlimited
        • Instructions for writers
        • Instructions for reviewers
        • Contact editorial staff
  • Ohjeet
        • Kirjoittajan ohjeet
        • Arvioijan ohjeet
        • Info

Luomussa vara parempi

Kuuntele - Listen

Perunoiden monimuotoisuuden säilyttämiseen tarvitaan uusia voimia

01/08/2022
Viime vuosisadalla koettu Irlannin suuri nälänhätä (1845–1852) oli perunaruton seurausta. Ruton vaikutukset olivat erittäin tuhoisia, koska Irlannissa ruokahuolto perustui suurelta osin perunaan ja viljelyssä oli …
Lue lisää

Lajikekokeet turvaamassa luomukasvintuotantoa

01/08/2022
Luomuviljelty pinta-ala on kasvanut tasaisesti maatalouspolitiikan epävarmuudesta sekä hintatasojen vaihteluista huolimatta (kuviot 1 ja 2). Kiinnostusta luomutuotantoon hyvin soveltuviin lajikkeisiin lisää myös uusi luomuasetus, joka …
Lue lisää

LEAN – arvovirtakuvauksesta ja vuosikellosta apua luomutilan töihin ja johtamiseen

16/08/2021
Luomutiloilla rakennekehitys ja yksikkökokojen kasvu on ollut vähintään yhtä nopeaa kuin tavanomaisilla tiloilla. Hämeessä luomutilan keskimääräinen pinta-ala oli 43 hehtaaria vuonna 2013, kun se vuonna …
Lue lisää

Digimaataloutta hyödynnetään Mustialan luomutilalla

24/02/2021
Sitä mitä mittaat, voit parantaa -sanonta pitää paikkaansa myös maataloudessa. Toiminnan kehittämiseen apua tarjoavat digitaaliset laitteet ja palvelut. Ne helpottavat niin mittaamista, tiedonkeruuta, taltiointia kuin …
Lue lisää

Hämeessä on tilaa uusille luomutuotteiden jatkojalostajille

05/06/2020
Hämeessä elintarvikkeita jalostavia yrityksiä on yhteensä noin 200. Näistä noin kolmasosa on leipomoita, viidennes vihannesten ja marjojen jatkojalostajia ja kuudesosalla on lihan jatkojalostukseen liittyvää toimintaa. …
Lue lisää

Ammattikeittiöiden rooli luomun käytössä on merkittävä

28/05/2020
Luomun myyntimäärä on ollut nousussa viimeisten vuosien aikana. Lisäystä oli yhdeksän prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Pro Luomun mukaan vuonna 2018 luomua myytiin vähittäiskaupoissa 336 miljoonalla eurolla. …
Lue lisää

Luonto säätelee rikkakasvien menestymistä

18/03/2020
Mustialassa on seurattu rikkakasvien esiintymistä siirryttäessä tavanomaisesta viljelystä luomutuotantoon. Seurannassa olleella lohkolla on viljelty kahden vuoden ajan ohraa ja tutkittu aluskasvien ja rikkaäestyksen vaikutusta rikkakasvimääriin. …
Lue lisää

Mustialan navetasta luomunavetta – miten tuunataan navetta luomukuntoon?

22/01/2020
Videossa vieraillaan Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilan navetassa. Siinä kotieläinagronomi Jari Heikkonen ja luomukotieläintuotannon asiantuntija Leena Kukkula kertovat luonnonmukaisen maidontuotannon tuotanto-olosuhteisiin liittyvistä yleisistä vaatimuksista …
Lue lisää

Luomussa vara parempi -hankkeesta vetoa luomun kehittämiseen Hämeessä

20/01/2020
Luonnonmukaisen (jäljempänä luomu) tuotannon lisääminen on ollut kansallinen tavoite jo pitkään. Kirjauksia luomun edistämiseksi löytyy niin Kataisen, Sipilän, Rinteen kuin Marininkin hallitusohjelmista. Valtioneuvosto hyväksyi 16.5.2013 …
Lue lisää

Primary Sidebar

Tietoa kokoelmasta

Luomussa vara parempi – ruokaa ja digi hyötykäyttöön on Maaseuturahaston rahoittama hanke, joka toteutettiin 1.1.2019–31.12.2021. Hankkeen tavoitteena oli lisätä luomutuotantoa, luomutuotteiden jalostusta, saatavuutta ja käyttöä Hämeessä. Lisäksi tavoitteena oli lisätä yhteistyötä, osaamista ja kokeilukulttuuria koko ruokajärjestelmässä sekä parantaa olemassa olevien digisovellusten ja -tekniikoiden tuottaman tiedon hyödyntämistä.

Hankkeen toteuttivat Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustiala, ProAgria Etelä-Suomi, Luonnonvarakeskus sekä Koulutuskeskus Salpaus.

Kokoelma täydentyy (14.6.2022).

Sisällysluettelo

Perunoiden monimuotoisuuden säilyttämiseen tarvitaan uusia voimia

Annika Michelson & Outi Vahtila

Lajikekokeet turvaamassa luomukasvintuotantoa

Kaija Hinkkanen, Marja Jalli, Annika Michelson & Sakari Raiskio

LEAN – arvovirtakuvauksesta ja vuosikellosta apua luomutilan töihin ja johtamiseen

Kaija Hinkkanen & Leena Kukkula

Digimaataloutta hyödynnetään Mustialan luomutilalla

Timo Teinilä & Outi Vahtila

Hämeessä on tilaa uusille luomutuotteiden jatkojalostajille

Outi Vahtila & Annika Michelson

Ammattikeittiöiden rooli luomun käytössä on merkittävä

Outi Vahtila & Annika Michelson

Luonto säätelee rikkakasvien menestymistä

Eeva-Liisa Juvonen & Jukka Salonen

Mustialan navetasta luomunavetta – miten tuunataan navetta luomukuntoon?

Luomussa vara parempi -hankkeesta vetoa luomun kehittämiseen Hämeessä

Outi Vahtila, Terhi Thuneberg, Annika Michelson & Jukka Korhonen

Footer

HAMK UNLIMITED

HAMK Unlimited on Hämeen ammattikorkeakoulun open access
-julkaisuportaali. Julkaisuista vastaa HAMKin toimituskunta.
julkaisut@hamk.fi

TIETOA SIVUSTOSTA

Alasottoilmoitus
Käyttöehdot
Saavutettavuusseloste

HAMK logo

Copyright © 2023 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Log in