
Heidi Kerkola & Ville Siipola
Virtuaaligalleriat tarjoavat pk-yrityksille erinomaisen alustan tuotteiden ja palveluiden uudenlaiseen visuaaliseen esittelyyn verkossa. Virtuaaligallerian käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Esiteltävät sisällöt kannattaa kuitenkin suunnitella huolellisesti ja elävöittää esimerkiksi 3D-mallinnuksilla. Käyttäjät pääsevät liikkumaan ja katselemaan tuotteita virtuaalisessa tilassa aivan kuten esimerkiksi perinteisessä vaatekaupassa. Virtuaaligalleriat auttavat yrityksiä erottumaan kilpailijoistaan ja vahvistamaan markkina-asemaansa.
Virtuaaligalleriat ovat usein 3D-ympäristöjä, jossa käyttäjät voivat liikkua ja tutkia esineitä tai palveluita aivan kuten perinteisessä fyysisissä tiloissa, mutta ajasta ja paikasta riippumatta. Virtuaaligalleriat voivat olla mallinnuksia fyysisistä tiloista, kuten esimerkiksi museoista tai gallerioista, tai ne voivat olla kokonaan virtuaalisesti tuotettuja tiloja. Virtuaaligallerioita voidaan katsoa tietokoneelta tai mobiililaitteelta, tai niitä voidaan kehittää vaikkapa VR-laseilla katsottavaksi. Virtuaaligallerioita voi hyödyntää monilla eri aloilla, erityisesti taiteessa, muotoilussa, arkkitehtuurissa ja kaupallisessa markkinoinnissa.
Mitä hyötyä virtuaaligallerian käyttöönotosta yritykselle on?
Virtuaaligalleriat mahdollistavat monenlaisia formaatteja, kuten videoita, kuvia ja 3D-mallinnuksia. Näillä voidaan rikastaa sisältöjä ja luoda elämyksiä kävijöille. Kun yritys luo positiivisia elämyksiä käyttäjille, se ja sen tuotteet tai palvelut paremmin mieleen. Tämä vaikuttaa käyttäjien halukkuuteen samaistua näkemäänsä ja edelleen tuotteen tai palvelun ostopäätöksen tekemiseen.
Erityisesti design-tuotteiden ja vaatteiden esittelyssä 3D-mallinnukset voivat antaa käyttäjille realistisemman kuvan tuotteen ulkonäöstä ja ominaisuuksista, kun sitä on mahdollista tarkastella eri kulmista. Myös 360°-kuvat tai videot antavat käyttäjälle mahdollisuuden tarkastella esineitä tai huoneita kaikista suunnista. Tuotteiden ja palveluiden yhteyteen on mahdollista toteuttaa interaktiivisuutta ja aktivoida käyttäjää. Käyttäjä voi esimerkiksi klikata tuotteita tai palveluita ja avata niistä tarkempaa tietoa tekstinä, katsoa niitä eri kulmista tai zoomata yksityiskohtia.
Virtuaaligalleria on erinomainen foorumi yrityksen tuotteiden ja palveluiden esittelyyn useista syistä:
- Näkyvyys ja saavutettavuus: Virtuaaligalleria mahdollistaa tuotteiden ja palveluiden esittelyn laajalle yleisölle maailmanlaajuisesti. Erityisen hyödyllistä tämä on silloin, jos yrityksellä ei ole fyysistä toimipistettä tai jos halutaan tavoittaa asiakkaita, jotka eivät välttämättä pääse yrityksen liiketiloihin.
- Helppokäyttöisyys ja joustavuus: Virtuaaligalleria on helposti saavutettavissa verkossa, mikä tarkoittaa, että asiakas voi tarkastella sisältöä juuri silloin ja mistä tahansa itse haluaa. Teknologia mahdollistaa myös virtuaaliset opastukset ja esittelyt, jotka voivat tarjota asiakkaille syvällisemmän ymmärryksen tuotteista ja palveluista. Virtuaaligallerioiden käyttäminen sekä sisällön tuominen ympäristöön on yritykselle helppoa.
- Visuaalisuus ja interaktiivisuus: Tuotteet ja palvelut voidaan esittää visuaalisesti houkuttelevalla tavalla käyttämällä korkealaatuisia kuvia, videoita, 3D-mallinnuksia, ääntä ja tekstiä. Interaktiivisuus luo elämyksiä ja herättää asiakkaan mielenkiinnon paremmin perinteiseen verkkosivustoon verrattuna.
- Kustannustehokkuus: Virtuaaligallerian ylläpito ja päivittäminen on edullisempaa kuin fyysisten tilojen ja näyttelyiden ylläpito. Virtuaaligalleria mahdollistaa tuotteiden tarkastelun kolmiulotteisena tuotteena ilman, että tuotetta oikeasti tarvitsee fyysisesti valmistaa. Virtuaaligalleria on myös tuotteiden fyysisen valmistamisen lisäksi ympäristöystävällisempi vaihtoehto, kun fyysistä toimitilaa eikä näin ollen matkustamistakaan vaadita.
- Markkinointi ja brändäys: Virtuaaligalleria tarjoaa mahdollisuuden yhdistää visuaalisen esittelyn markkinointikampanjoihin. Se voi toimia osana laajempaa digimarkkinointistrategiaa, joka tavoittaa kohderyhmän tehokkaasti.
- Tiedon levittäminen: Virtuaaligalleriassa voi esittää yksityiskohtaista tietoa tuotteista ja palveluista, kuten teknisiä tietoja, tuotteen ja palvelun kestävyyteen liittyviä asioita, asiakasarvioita ja käyttöesimerkkejä. Asiakas voi näin tehdä tietoisempia ostopäätöksiä.
Miten valita omaan tarkoitukseen sopiva virtuaaligalleria?
Markkinoilla on tarjolla useita erilaisia virtuaaligalleriavaihtoehtoja, joissa hinta, ominaisuudet ja käyttöön vaadittu osaaminen vaihtelevat. HAMKin ”Älykkyydestä uutta vastuullista muotoilua, muotia, osaamista ja liiketoimintaa” -hankkeessa koottiin lista yleisimmistä virtuaaligallerioista ja toteutettiin vertailutaulukko, joka auttaa yrityksiä valitsemaan itselleen sopivimman vaihtoehdon.
Vertailutaulukossa mukana olleista virtuaaligallerioista ilmaisversion tarjoava palvelu on oivallinen vaihtoehto aloittaa helposti ja vaivattomasti kokeilu markkinoilla. Vertailutaulukon kaikki palvelut tukevat PC- ja mobiililaitteita. Erityisesti mobiililaitteiden tukeminen tänä päivänä on tärkeää, sillä mobiililaitteiden käyttöaste on huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi tietokoneen.
Vertailutaulukkoon keräsimme tiedot gallerioiden tukemista eri tiedostomuodoista sekä toiminnoista, kuten chatista ja puhemahdollisuuksista käyttäjille. Eri ominaisuuksien huomioiminen alustan valintaa tehdessä on hyvä huomioida. Lisäksi kannattaisi miettiä, millaisia palveluita tai tuotteita virtuaaligalleriaan halutaan tuoda ja millaisia toimintoja käyttäjille halutaan tarjota elämyksellisyyden säilyttämiseksi ja kasvattamiseksi.
Virtuaaligalleriat tarjoavat yrityksille saavutettavan ja kustannustehokkaan tavan esitellä tuotteita ja palveluita. Samalla ne parantavat asiakaskokemusta ja vahvistavat brändin näkyvyyttä. Niiden avulla yritykset voivat tavoittaa laajan yleisön maailmanlaajuisesti ilman fyysisiä rajoitteita. Virtuaaligalleriat tarjoavat myös uudenlaisia elämyksiä, jotka vahvistavat yrityksen asemaa markkinoilla.
Koulutuskonsortion tarjonta virtuaaligalleriassa – Case Taide- ja koulutuskeskus Elli
”Älykkyydestä uutta vastuullista muotoilua, muotia, osaamista ja liiketoimintaa” -hankkeessa toteutettiin virtuaaligallerian käyttöönottoon liittyvä pilotti yhteistyössä Forssan seudulla toimivan koulutuskonsortion, Taide- ja koulutuskeskus Ellin kanssa. Koulutuskonsortioon kuuluu neljä eri oppilaitosta: Wahren-opisto, Lounais-Hämeen Musiikkiopisto, Forssan kuvataidekoulu ja Forssan yhteislyseo.
Taide- ja koulutuskeskus Ellin oppilaitokset halusivat nostaa virtuaaligallerian avulla toimintaansa esille uudenlaisella tavalla, joka houkuttelee opiskelijoita oppilaitoksiin. Lisäksi he saivat uudenlaisen työkalun nostaa näkyvästi esille opintojen valintamahdollisuuden yli oppilaitosrajojen.
Pilotissa testattiin virtuaaligallerioiden toimivuutta palveluiden esittämiseksi uudenlaisella elämyksellisellä tavalla tuomalla Taide- ja koulutuskeskus Ellin koulutustarjonta Spatial-virtuaaligalleriaympäristöön. Alustaksi valikoitui Spatial, sillä siitä oli saatavilla ilmainen versio, tosin rajoitetulla tallennustilalla. Merkittävää oli käyttäjien pääsy galleriaan ilman salasanoja sekä monimutkaista kirjautumista. Myös gallerian rakentamisen, ylläpidon ja päivittämisen tuli olla kohtalaisen helppoa, vaikka ei olisi aiempaa kokemusta virtuaaligallerioista.
Virtuaaligallerian käyttöönotto on mahdollistanut koulutuskonsortiolle opintokokonaisuuksien esittämisen uudenlaisella tavalla, sillä niihin on saatu tuotua elämyksellisyyttä videoiden, äänitiedostojen, kuvien ja 3D-mallinnuksien avulla. Elämyksellisyyttä on voitu toteuttaa myös epätodellisilla asioilla, kuten liioitelluilla teemaan liittyvillä 3D-mallinnuksilla virtuaaligalleriassa. Koulutuskonsortion tarpeita vastaamaan mallinnettiin Spatialiin oma avoin tila, joka auttaa hahmottamaan oppilaitoskokonaisuuden yhdellä silmäyksellä paremmin kuin perinteinen verkkosivusto. Näin opiskelijat voivat valita vaivattomasti ja helposti yhdestä visuaalisesta tilasta itselleen sopivia opintokokonaisuuksia. Elämyksellisyyttä ja asiakkaan sitouttamista lisää virtuaaligallerian pelillisyys, jossa käyttäjä pääsee seikkailemaan omalla hahmolla virtuaaliympäristössä.
Virtuaaligallerian houkuttelevuus edellyttää kuitenkin jatkuvaa kehittämistä ja näkyvyyttä. Taide- ja koulutuskeskus Ellin sisällöntuottajat ovat keskeisessä roolissa edistämässä gallerian käyttöä ja tunnettuutta niin oppilaitoksessa kuin sen ulkopuolellakin. Aktiivisella markkinoinnilla lisätään tunnettuutta ja varmistetaan, että oppilaitoksen tarjoamat mahdollisuudet tavoittavat oikean yleisön ja uusia opiskelijoita koulutuskonsortioon.
Blogi on kirjoitettu osana Älykkyydestä uutta vastuullista muotoilua, muotia, osaamista ja liiketoimintaa -hanketta. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama, ja sitä toteuttaa HAMK Tech ‑tutkimusyksikkö ajalla 1.9.2023–28.2.2025.

Hankkeessa toteutetuista piloteista voi lukea lisää hankkeen sivuilta ja Future Wearables Lab -sivustolta, josta löytyvät myös listaukset erilaisista digitaalisista työkaluista sekä virtuaaligallerioiden vertailutaulukko.
Lue lisää hankkeesta niiden verkkosivuilta www.hamk.fi/digimuoti ja www.futurewearableslab.fi
Taide- ja koulutuskeskus Ellin pilottiin ja sen koulutustarjontaan voin tutustua Spatialissa. Hankkeen puitteissa toteutettiin Spatial virtuaaligallerian käyttöön, päivittämiseen ja sisällöntuotantoon liittyvät ohjeet, joihin voi tutustua täältä.
Kirjoittajat
Heidi Kerkola, projektipäällikkö ja kehittämisasiantuntija, HAMK Tech -tutkimusyksikkö
Ville Siipola, muotoilun lehtori, Smart & Sustainable Design -koulutusohjelma