Kansainvälisyysviikko tuo yhteistyön lähelle 


Hämeen ammattikorkeakoulun Hyvinvointiosaamisen yksikön (HYOS) kansainvälisyysviikolla Wellbeing International Weekillä on pitkät perinteet. Ohjaustoiminnan koulutus järjesti ensimmäisen Summer Schoolin 2000-luvun alussa. Kokemus oli hyvä ja kansainvälinen viikko sai jatkoa. Mukaan liittyivät sosiaalialan ja hoitotyön koulutukset, ja ajankohta vakiintui helmikuulle. Suomen talvi tarjoaa kv-kumppaneille sopivasti eksotiikkaa, ja ajankohta sopii hyvin heidän aikatauluihinsa.

Keväällä 2016 Wellbeing International Weekille osallistui 10 opettajaa ja 20 opiskelijaa HAMKin partnerikorkeakouluista Hollannista, Saksasta, Skotlannista, Virosta ja Liettuasta. HYOSin omia opiskelijoita oli mukana lähes 150. Viikko alkoi Visamäen kampuksella koko yksikölle suunnatulla konferenssipäivällä, joka sisälsi kv-vieraiden, HAMKin opettajien sekä työelämäedustajien lyhyitä esityksiä ja työpajoja. Välipaloina oli opiskelijoiden musiikkiesityksiä sekä yhdessä luotu sateinen äänimaisema. Loppuviikko Lahdensivun kampuksella koostui nelipäiväisistä kansainvälisten ja suomalaisten opettajien pitämistä työpajoista. Yhtenä aamupäivänä kolmannen vuoden opiskelijat järjestivät osana omia moduuliopintojaan Wellbeing Fair -messutapahtuman, jossa he esittelivät suomalaisia hyvinvointialan palveluita ja innovaatioita.

Viikon aikana oli myös sosiaalista ohjelmaa. Kansainväliset vieraat pääsivät tutustumaan Hämeenlinnan Aulangon talviseen luontoon ulkoilun, saunomisen ja avantouinnin merkeissä. Vieraileville opettajille tarjottiin myös suomalainen illallinen paikallisen ammattiopiston ravintolassa. Herkullisen menun olivat suunnitelleet neljä kokkiopiskelijaa näyttötyönään. HAMKin opiskelijat järjestivät vieraileville opiskelijoille monenlaista iltaohjelmaa.

Kansainvälinen viikko on kehittynyt tärkeäksi osaksi Hyvinvointiosaamisen yksikön kansainvälistä toimintaa. Viikko tarjoaa henkilökunnalle mahdollisuuden vahvistaa kansainvälisiä suhteita ja suunnitella tulevaa yhteistyötä. Opiskelijat vahvistavat kielitaitoaan, oppivat uutta ja saavat rohkeutta toimia kansainvälisessä yhteistyössä. Niille, joille vaihtoon lähtö ei ole mahdollista, kv-viikko tarjoaa mahdollisuuden kotikansainvälistymiseen. Kansainvälinen rento ilmapiiri on aistittavissa koko yksikössä, kuten näkyy erään opiskelijan palautteessa:

Nämä päivät ovat olleet ihan huippuja, ja mielestäni koko yksikön tunnelma on ollut ihanan lämmin! Käytävillä on tullut vastaan paljon iloisia ja nauravaisia ihmisiä.

Hyvinvointiosaamisen yksikön johtaja Hanna Maijala kuvaa kv-viikon merkitystä seuraavasti: ”HAMK Wellbeing International Week edustaa Hyvinvointiosaamisen yksikölle yhteisöllistä esimerkkiä suunnitelmallisesta, tavoitteellista ja suoraan ydintehtäväämme kohdentuvasta käytännön tavasta toteuttaa HAMKin kansainvälistä toimintaa strategiamme 2020 mukaisesti, avoimesti, ja erilaisuuden voimalla. Näin kansainvälinen yhteistyö ja kulttuurinen monimuotoisuus kehittyvät osaksi perustoimintaamme, ja tukevat sekä opiskelijoiden että henkilöstön osaamista vahvistaen koulutustamme ja tutkimustamme. ”

Opiskelijoiden kv-yhteistyötä verkossa ja kasvokkain

Kv-viikkoon nivoutui myös kolmannen vuoden sosionomiopiskelijoiden kansainvälisyysosaamisen teemaan kuuluva yhteistyöprojekti skotlantilaisen Robert Gordon Universityn kanssa. Ennen kv-viikkoa opiskelijat työskentelivät tahoillaan ja olivat yhteydessä toisiinsa virtuaalisesti. Kv-viikon aikana projekti huipentui skotlantilaisten vierailuun ja kasvokkain tapahtuvaan yhteistyöhön. Opiskelijat vertailivat eri asiakasryhmien kanssa tehtävää sosiaalityötä Suomessa ja Skotlannissa ja esittelivät tuloksia Wellbeing Fair -messuilla. HAMKin opiskelijat järjestivät skoteille myös opintokäyntejä paikallisiin sosiaalialan yksiköihin. Kokemukset tästä projektista olivat niin positiivisia, että yhteistyötä aiotaan jatkaa ja laajentaa tulevina vuosina.

Kansainväliset vieraat kertovat videossa kokemuksistaan kv-viikosta ja yhteistyöprojektista.

Artikkelin kuvassa esiintyvät kansainväliset vieraat ovat lumen lumoissa Hämeenlinnan Aulangon puistometsässä. KUVA: Tuukka Pajuniemi

Kirjoittajat

Tuija Jurvanen, FM, Päivi Veikkola, YTM, ja Marjaana Virtanen, FM, toimivat lehtoreina Hämeen ammattikorkeakoulun Hyvinvointiosaamisen yksikössä.

Viittausohje:
Jurvanen, T., Veikkola, P. & Virtanen, M. (2016). Kansainvälisyysviikko tuo yhteistyön lähelle. HAMK Unlimited Magazine 11.5.2016. Haettu [pvm]osoitteesta https://unlimited.hamk.fi/hyvinvointi-ja-sote-ala/kansainvalisyysviikko-tuo-yhteistyon-lahelle

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

School of Wellbeing»
Print Friendly, PDF & Email

Tags:  hyvinvointiosaaminen kansainvälisyys kotikansainvälisyys kv-yhteistyö Wellbeing International Week
Previous Post
Asiakaspersoonat auttavat myyntityön arjessa
Next Post
Vanajanlinna panostaa digiin ja someen
You might also like


More Story
Asiakaspersoonat auttavat myyntityön arjessa
Yksi Nuoret huippumyyjät -valmennuksen toimeksiantajista oli yksityisomisteinen, vahvasti asiakaslähtöisesti toimintojaan...