Lotta Linko & Merja Saarela
“Saavutettavuus tarkoittaa ihmiselle yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua, opiskella tai työskennellä henkilökohtaisista ominaisuuksista tai rajoitteista riippumatta. Saavutettavuus tarjoaa korkeakoululle erinomaisen mahdollisuuden rakentaa moninaista yhteisöä ja laajentaa asiakaskuntaa. Lisäksi saavutettavuus on lakisääteinen velvollisuus tarjota tasa-arvoinen toimintaympäristö erilaisille ihmisille. HAMK haluaa olla saavutettavuudessa muutakin kuin lakisääteinen minimi. Haluamme olla yhteisö, jossa jokainen tuntee itsensä tervetulleeksi ja arvostetuksi.”
Näin toteavat Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) rehtorit Pertti Puusaari ja Heidi Ahokallio-Leppälä. Yksi työväline asenteiden, osaamisen ja toiminnan muutokseen on saavutettavuussuunnitelma. HAMKin saavutettavuussuunnitelma rakennettiin vuoden 2022 aikana kymmenien ihmisten yhteisöllisenä projektina. Suunnitelmaa myös toteutetaan yhdessä, ihmisiä osallistaen, uutta oppien ja toimintaa kehittäen.
Tavoitteena on, että saavutettavuudesta tulee uusi normaali. Yhdenvertainen pääsy informaatioon ja palveluihin on perustavanlaatuinen oikeus jokaiselle meistä. Monimuotoisen käyttäjäkunnan tarpeiden huomioiminen jo lähtökohtaisesti suunnittelussa (Design for All) edistää oppimis- ja toimintaympäristöjen esteettömyyttä, koulutustuotteiden ja -palveluiden käytettävyyttä, informaation saavutettavuutta sekä yhdenvertaisia toimimis- ja osallistumismahdollisuuksia kaikille ihmisille. Erityisesti viestinnän saavutettavuudella edistetään kaikkien ihmisten mahdollisuutta toimia täysivertaisesti digitalisoituvassa yhteiskunnassa.
Tuloksena yhteistä sitoutumista ja käytännön edistymistä
Saavutettavuussuunnitelmaa olisi voitu tehdä hallinnollisena kirjoituspöytätyönä, mutta vaikutti siltä, ettei se tulisi koskaan muuttumaan toiminnaksi käytännössä. Sen vuoksi kokonaisuus rakennettiin kymmenien ihmisten yhteistyönä, arjen asiantuntijoiden tietoa ja kokemusta käyttämällä.
Nollasta ei lähdetty liikkeelle. Hamkilaiset ovat toimineet aktiivisesti valtakunnallisessa verkostoyhteistyössä jo pitkään. HAMKissa on ollut useita hankkeita, joissa on kehitetty saavutettavuuteen liittyviä ratkaisuja ja rakennettu vankkaa osaamispohjaa. Hankkeiden tuloksena on koostettu tietoa mm. oppimista ja työskentelyä helpottavista avustavan teknologian ratkaisuista. Opettajia ja opetusta tukevan, oppimismuotoilun LeaD-tiimin ja tutkimusyksiköiden yhteistyönä on työstetty mm. saavutettavat Moodle-oppimisalustapohjat sekä saavutettavan sisällön tuottamista tukevat digipedaohjeet, jotka opastavat kaikkia opettajia, opiskelijoita ja muuta henkilökuntaa jokapäiväisen työn tekemisessä.
Nyt tehty saavutettavuussuunnitelma kokoaa jo aiemmin tehtyä työtä ja tekee sitä näkyväksi. Suunnitelmassa tunnistetaan myös ne asiat, jotka vaativat vielä ponnistelua. Kun kaikissa fyysisissä ja virtuaalisissa ympäristöissä on noudatettu saavutettavuuden periaatteita, tehty oikeanlaisia ratkaisuja sekä suunniteltu ja ohjeistettu selkeät käytännöt, toiminta muodostuu alusta saakka oikein. Toki uusien toimintatapojen muotoilu ja jalkautus vie oman aikansa, ja siihen kuuluu olennaisena osana myös uudenlaisen osaamisen hankkiminen.
HAMKin saavutettavuussuunnitelman rakenne
Suunnitelman kivijalan muodostavat toiminnot, jotka kantavat kaikkea tekemistä korkeakoulussa. Perustan päälle lisätään ajan mittaan tarkentavia tavoitteita ja suunnitellaan käytännön toimia niiden saavuttamiseksi.
- Kampusten esteettömyyttä on arvioitu mm. opiskelijoiden tekemien esteettömyyskartoituksien avulla. Niiden perusteella tehdään julkiset opaskartat, joilla kerrotaan fyysisten tilojen esteettömät ratkaisut.
- Tieto- ja viestintätekniikkaan (ICT) liittyen arvioidaan kaikkien digitaalisten tietojärjestelmien saavutettavuus. Lisäksi hankinnoissa saavutettavuus sisällytetään systemaattisesti vähimmäisvaatimuksiin.
- Viestinnässä on tehty brändiuudistus, jossa saavutettavuutta on toteutettu käsi kädessä visuaalisuuden kanssa. Uusi brändi näkyy syksyllä 2023 uudistettavassa verkkopalvelussa.
- Koulutuksen saavutettavuutta parannetaan kiinnittämällä huomiota selkeään hakijaviestintään, opiskelijoiden yksilöllisiin järjestelyihin ja tasavertaisiin liikuntapalveluihin.
- Kirjasto- ja tietopalveluiden aineistohankinnat ovat pitkälti sähköisiä, ja käyttäjien opastaminen ja ohjeistaminen erilaisiin vaihtoehtoihin ja tukipalveluihin on ollut tämän vuoden pääasia.
- Hallinto- ja talouspalveluiden tontille kuuluu mm. asiakirjojen saavutettavuus. Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2022 on tehty kokonaisuudessaan saavutettavaksi – erityisesti kirjanpito-ohjelmasta siirrettävät luvut ja taulukot vaativat erityishuomiota, jotta niistä saatiin apuvälineillä sujuvasti toimivat.
- Henkilöstöpalveluissa on niin ikään kiinnitetty huomiota dokumenttien ja ohjeiden saavutettavuuteen, ja myös esim. henkilöstötapahtumien saavutettavuutta on alettu parantaa.
Saavutettavuustyötä tuetaan rakenteilla ja resursseilla
Ensimmäisenä askeleena projektissa oli HAMKin saavutettavuussuunnitelma, joka toimii ikään kuin tiekarttana käytännön toiminnalle. Saavutettavuussuunnitelmaa päivitetään vuosittain, jotta HAMKissa voidaan ottaa huomioon toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia.
Saavutettavuustyön etenemistä johtaa ja seuraa saavutettavuuden ohjausryhmä, johon kuuluu ylin johto ja keskeisten toimintojen päälliköt. Projektin aikana HAMKiin nimitettiin kaksi saavutettavuuskoordinaattoria, joiden tehtävänä on suunnitella ja varmistaa saavutettavuustyötä niin, että tavoitteet täyttyvät ja uusia kehitetään.
Saavutettavuuteen liittyvät pidemmän aikavälin tavoitteet ja niitä toteuttavat välitavoitteet kirjataan HAMKin tavoitejohtamisen tietojärjestelmään. Näin tavoitteet saavat vastuuhenkilön, tekijät ja aikataulun, ja niitä seurataan osana normaalia johtamistyötä. Johto ja esihenkilöt ovat tärkeässä roolissa työn resurssoinnissa ja tukemisessa.
Tärkeää on, että saavutettavuustyötä tehdään koko korkeakoulun laajuisesti, koordinoidusti ja yhdenmukaisesti. Käytännön työtä sparraavat yksiköiden saavutettavuusasiantuntijat. Tämä vertaisverkosto kokoontuu säännöllisesti ja toimii yhteisöllisen oppimisen, suunnittelun ja toteutuksen tukijoukkona.
Saavutettavuustyö koskettaa jokaista hamkilaista – niin opiskelijoita kuin henkilökuntaa – kunkin oman roolin mukaisesti.
Kirjoittajat
Merja Saarela, tutkijayliopettaja, saavutettavuuskoordinaattori, Moniaistisuus ja avustavat teknologiat -tutkimusryhmä, HAMK.
Lotta Linko, saavutettavuuskoordinaattori, laatupäällikkö, HAMK.