Terveydenhoitaja Linda Vesaharju kulki pitkän tien, kunnes löysi kutsumuksensa: oman yrityksen, joka tarjoaa yksityistä terveydenhoitoa ja kotipalvelua ikäihmisille.
Suuri ikkuna antaa pöydän ääreen kauniin, luonnollisen valaistuksen. Pöydän ääressä istuu terveysalan yrittäjä Linda Vesaharju, niin kuin on istunut viime aikoina usein. Hän sai houkuteltua asiakkaansa tarttumaan siveltimeen pitkän tauon jälkeen, kun asettui itse malliksi.
Linda on terveydenhoitaja, ja hän näkee toimenkuvansa laajasti: hän edistää terveyttä.
Hän valmistui terveydenhoitajaksi HAMKista vuonna 2005, ensimmäisessä terveydenhoitajan ja sairaanhoitajan kaksoispätevyyden saaneessa ryhmässä. Valmistumisen jälkeen tähtäimessä oli terveydenhoitajan työ julkisella sektorilla.
– Julkinen puoli tuntui itsestään selvältä. En muista, että opiskeluaikana olisi ollut puhetta yksityisistä työnantajista, saati yrittäjyydestä.
Ensin Linda halusi kokemusta käytännön sairaalatyöstä. Hän työskenteli vuoden Hyvinkäällä sairaalassa ja siirtyi sitten terveydenhoitajaksi lastenneuvolaan ja kouluterveydenhuoltoon. Vuonna 2009 hän palasi äitiyslomalta työelämään ja sai terveydenhoitajan paikan hämeenlinnalaisesta yläkoulusta.
Työ poltti loppuun
Kouluterveydenhoitajana olo oli kuitenkin yksinäistä ja raskasta eikä vastannut Lindan odotuksia. Ennaltaehkäisyn sijaan hän joutui tekemään korjaavaa työtä. Lindaa vaivasi jatkuva riittämättömyyden tunne.
– Tunsin, että osaamiseni kapenee koko ajan. Samalla työyhteisö näytti luottavan, että hoidan kaiken.
Töissä sattui vakavia tilanteita: Lindan perheen turvallisuutta uhattiin, ja kerran työhuoneen ovesta työnnettiin sisään kielitaidoton oppilas, joka oli loukkaantunut hengenvaarallisesti.
Kotonakin huolet kasautuivat. Lindan isä sairastui aivosyöpään, ja Linda alkoi hoitaa häntä. Elämä oli selviytymistä päivästä toiseen.
Eräänä aamuna Linda ei päässyt sängystä ylös. Hänen jalkansa olivat turvonneet muodottomiksi.
Sairaalan tutkimuksissa ei selvinnyt syytä. Lääkäri oli ymmällä ja totesi, että seuraavaksi aletaan etsiä syöpää. Linda jäi sairauslomalle.
Ajatus omasta yrityksestä
Linda makasi sohvalla, kun naapuri Annukka Yliruusi poikkesi sisään ja kysyi, kuinka kauan Linda aikoi surkutella itseään. Annukka kertoi irtisanoutuneensa työstään kuntosalilla ja aloittaneensa kotipalvelutyöntekijän opinnot.
Samalla istumalla naiset päättivät perustaa terveydenhoitoa ja kotipalvelua tarjoavan yrityksen. Linda käynnistäisi sen, ja Annukka tulisi mukaan valmistuttuaan.
Keväällä 2015 syntyi Hämeen Terveyssisar, yritys, jolla on vahva ideologinen pohja: kiireettömyys, ihmisläheisyys, yksilöllisyys.
Ensimmäinen asiakas löytyi mainoksen avulla. Ikääntyneen pariskunnan luona käynyt kotipalveluyrittäjä oli jäämässä eläkkeelle ja etsi työlleen luotettavaa jatkajaa. Lindan mainos kiinnitti yrittäjän huomion, ja pariskunnasta tuli Lindan ensimmäiset asiakkaat.
Syöpää ei Lindalta koskaan löytynyt. Kyse oli poikkeuksellisen voimakkaasta loppuunpalamiseen liittyvästä stressireaktiosta.
Isä kuitenkin hävisi oman syöpätaistelunsa heinäkuussa 2015.
Ammatti-identiteetti löytyi
Annukka valmistui alkuvuonna 2016 ja pääsi mukaan työhön. Yrityksen ohessa Linda ja Annukka vetävät vapaaehtoisina erilaisia ikääntyneiden ryhmiä. Linda myös opiskelee muistihoitajaksi.
Linda nauttii oman työnsä hallinnasta. Kukaan ei sano ylhäältä, mitä hänen tehtäviinsä kuuluu ja mitä ei. Elämä on tasapainossa.
Lindalla on tällä hetkellä kuusi asiakasta. Tyypillistä työpäivää ei ole, vaan se rakentuu asiakkaan tarpeista.
Asiakassuhteen alussa Linda tekee sen, mihin hänet on pyydetty: esimerkiksi auttaa omaishoitajaa kotona asuvan muistisairaan haavanhoidossa. Samalla hän skannaa ympäristöä. Onko koti turvallinen? Onko kaapissa ruokaa?
Linda alkaa herätellä keskustelua, ja yksi asia johtaa yleensä seuraavaan. Kotia laitetaan kuntoon vähän kerrallaan, sovitaan kauppareissuista, leivotaan yhdessä.
– Olen löytänyt ammatti-identiteettini. Ja uskon siihen, että kun teen työni hyvin, ne eivät lopu.
– Linda tekee kaikenlaisia ylimääräisiä juttujakin, käy esimerkiksi kirjastossa. Hän antaa arkeen iloa ja puuhaa. Ja kyllä me käymme paljon keskusteluja, puhumme syntyjä syviä, kertoo Lindaa vastapäätä istuva rouva.
Hän ja hänen miehensä ovat ne ensimmäiset asiakkaat.
KUVA: Maria Lassila-Merisalo
[accordion title=”Kirjoittaja” close=”0″]Maria Lassila-Merisalo on HAMK Unlimitedin päätoimittaja sekä Hämeen ammattikorkeakoulun Ammatillinen kirjoittaminen osaksi hamkilaista asiantuntijuutta -hankkeen projektipäällikkö. [/accordion]
Viittausohje:
Lassila-Merisalo, M. (2016). Oman tiensä etsijä – kutsumus kuljetti yrittäjäksi. HAMK Unlimited Magazine 23.9.2016. Haettu [pvm] osoitteesta https://unlimited.hamk.fi/hyvinvointi-ja-sote-ala/oman-tiensa-etsija-kutsumus-kuljetti-yrittajaksi/
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020111991941
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
[button href=”http://www.hamk.fi/hakijalle/terveydenhoitaja/Sivut/default.aspx” target=”_blank” bg_color=”#FF0066″ text_color=”#ffffff”]Terveydenhoitajan koulutus »[/button]