• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
HAMK Unlimited

HAMK Unlimited

Julkaisuja Hämeen ammattikorkeakoulusta

  • Lehdet
        • Professional
        • Journal
        • Scientific
  • Alat
        • Ammatillinen osaaminen ja opetus
        • Biotalous ja luonnonvara-ala
        • Hyvinvointi ja sote-ala
        • Kulttuuri ja muotoilu
        • Teknologia ja liikenne
        • Yrittäjyys ja liiketoiminta
        • Muut
  • Kokoelmat
        • Avoin Häme
        • CleanExport
        • Digitalisaatio ja muutos / Digitalization and Change
        • DigiTrail
        • Employers’ perspectives on ePortfolios
        • Empowering ePortfolio Process
        • Higher education perspectives on ePortfolios
        • Innovaatiojohtaminen
        • Liikenne 4.0
        • Luomussa vara parempi
        • PoliRural – Hämeen maaseutua kehitetään tulevaisuutta ennakoimalla yhdessä
        • Problem-based learning & agropreneurship in Africa
        • Maahanmuuttajien urareitit
        • Nuoret huippumyyjät
        • Office 365 -intran käyttöönotto HAMKissa
        • Oppimisen digiagentit II
        • Students’ perspectives on ePortfolios
        • TAIKOJA
        • Uudistuva hevostalous
        • Universal Design for Learning (UDL)
        • KIITO – Kiertotalousosaamisella uudistuvaa liiketoimintaa
  • In English
        • Articles in English
        • About HAMK Unlimited
        • Instructions for writers
        • Instructions for reviewers
        • Contact editorial staff
  • Ohjeet
        • Kirjoittajan ohjeet
        • Arvioijan ohjeet
        • Info
/ HAMK Unlimited Professional / Biotalous ja luonnonvara-ala /

Syökö hevosesi kauraa, kauralesettä vai kaurankuorta?

Kuva: © Terhi Thuneberg

Terhi Thuneberg

11.09.2023
Kuuntele - Listen

Onko hevosesi rehussa kauraa, kauralesettä vai jauhettua kaurankuorta – vai onko se kokonaan kauraton? Jo useampana vuonna Hämeen ammattikorkeakoulussa hevosten ruokinnan opetukseen on sisältynyt rehuvertailutehtävä. Opiskelijat ovat selvittäneet teollisten väkirehujen valikoimaa. Vaikka energia-arvo rehuissa on kutakuinkin sama, valmistusaineissa löytyy kirjavuutta, kuten hinnoissakin.

Jotta käytetään oikeita termejä, pitää teollisten väkirehujen kohdalla puhua täydennysrehuista. Puhekielessä täydennysrehu ja täysrehu saattavat sekoittua. Käytännössä kaikki hevosten valmisrehut ovat täydennysrehuja, koska täysrehulla tarkoitetaan rehuseosta, joka koostumuksensa perusteella on riittävä päiväannokseksi. Rehuihin liittyvien määritelmien mukaan täydennysrehulla taas tarkoitetaan “rehuseosta, jossa on korkeita pitoisuuksia tiettyjä ravintoaineita, mutta joka koostumuksensa perusteella on riittävä päiväannokseksi vain, jos sitä käytetään yhdessä muiden rehujen kanssa” (Ruokavirasto, 2022, s.7). Ja näinhän on hevosten kohdalla – (toivottavasti) suurin osa hevosen dieetistä koostuu muusta, eli karkearehusta, ja teollisilla rehuilla vain täydennetään ruokavaliota.

Rehumerkkien vertailuja

Vertailussa oli satunnaisesti seitsemän eri tuotemerkin tai tuotesarjan rehua, jotka olivat kutakuinkin samankaltaiseen käyttötarkoitukseen suunnattuja. Energia-arvot vaihtelivat 9–11 MJ/kg. Kyseisten rehujen kohdalla ei tarvinnut muuntaa sulavaa energiaa muuntokelpoiseksi, vaikka niitäkin tilanteita voi tulla käytännössä vastaan. Rehuarvot ilmoitetaan valmistusmaan rehuarvojärjestelmän mukaisesti, ja toisinaan maahantuojat tai jälleenmyyjät surutta kopioivat lukeman katsomatta tarkemmin, mikä energiajärjestelmä on käytössä (ks. Thuneberg, 2022). Suomessa rehuarvot pohjautuvat ns. muuntokelpoiseen energiaan.

Tarkastelussa mukana olleiden rehujen hintaskaala on laaja: hinnat vaihtelivat 0,90–2,04 €/kg. Hintaerot samankaltaisten rehujen välillä ovat siis suuret. Keskiarvo oli 1,58 €/kg. Todettakoon vertailun vuoksi, että kotimaisen rehukauran ostohinta keväällä 2023 oli alle 22 snt/kg (0,180–0,215 €/kg) (Vilja-alan yhteistyöryhmä, 2023). Energian ja valkuaisen suhteen kaura on kilpailukykyistä useimpien teollisten rehujen kanssa – sen sijaan kivennäispitoisuus (esim. Ca:P-suhde) on suotuisa teollisissa rehuissa.

Valmistusainelistaukseen otettiin viisi ensimmäistä valmistusainetta tuoteselosteesta (kuva 1). Rehuaineiden nimet on mainittava painon mukaan alenevassa järjestyksessä rehuaineen tuorepainon perusteella (Ruokavirasto, 2022, s.13). Eli listan ensimmäisiä rehuaineita on eniten, ja hännänhuippuna tulevat ne, joita on vähiten.

Kuva 1. Seitsemän eri täydennysrehun valmistusainelistan viisi ensimmäistä rehuainetta siten, miten ne on valmistajien nettisivuilla kerrottu. Värikoodauksin on pyritty havainnollistamaan samantyyppisiä rehuaineita. Huomaa, että rehu 7:n tuoteseloste on valmistajan sivuilla vain englanniksi, mutta tähän vertailuun tuoteseloste on suomennettu.

Tutuista viljoista kaura, ohra, vehnä ja maissi löytyivät usean rehun valmistusaineista, myös erilaisina hiutale- ja suurimomuotoina. Kaurapohjaisia valmistusaineita olivat esim. kaura, kaurankuorijauho ja kauralese.

Myös sinimailasta (luserni, alfalfa) oli useammassa rehussa, samoin sokerijuurikasteollisuuden tuotteita. Soijaa ei esiintynyt kuin yhden rehun koostumuksessa. Yksi kotimainen rehuvalmistaja uutisoi jo useita vuosia sitten soijattomasta reseptistään siirtyessään käyttämään härkäpapua, perunaproteiinia, rypsirouhetta ja pellavansiemenpuristetta valkuaisen lähteenä.

Samoja valmistusaineita, erilaisia mainoslauseita

Viiden eniten käytetyn rehuaineen lista on suhteellisen samankaltainen, vaikka jokaisen rehufirman ja rehun reseptit ovat varmasti jossain määrin toisistaan poikkeavia. Kuluttaja kuitenkin tekee lopullisen päätöksen, mitä rehua ja millaisin perustein käyttää. Painavatko valinnassa esimerkiksi tietyt valmistusaineet? Vai valitaanko rehu myyvän mainoslauseen vuoksi, vaikka kyseinen spelttilese tai oluthiiva olisikin vasta kahdenneksikymmenenneksi käytetyin ainesosa ja kokonaisuuden kannalta aika merkityksetön.

Siitä päästään sujuvasti miettimään, millaisilla mielikuvilla rehuja markkinoidaan. Mainoksissa rehuja kuvaillaan mm. sanoilla laadukas, monipuolinen, maittava, täysipainoinen, riittoisa. Eräs rehumerkki taas kertoo kierrätyskelpoisesta paperisäkistä ja ilmastomerkistä.

Jokainen hevostaan ruokkiva voisi pysähtyä pohtimaan tarkemmin, millä perusteilla valitsee rehuja. Onhan teollisissa rehuissa ilman muuta etunsa: ne ovat tasalaatuisia, yleensä maittavia, helppokäyttöisiä, puhtaita (hygieeninen laatu) ja ravintosisällöiltään analysoituja (ravitsemuksellinen laatu). Jos laajennan ajattelua kestävään kehitykseen, haluaisin itse suosia kotimaisia rehuja: sellaisia, joissa on mahdollisimman paljon Suomessa tuotettuja rehuaineita. Kestävän kehityksen kannalta näitä seikkoja voidaan pohtia esimerkiksi työllisyyden ja logistiikan kannalta. Suomalainen rehuketju pellolta kaupan hyllylle työllistää ihmisiä niin maatalous- ja kuljetussektorilla kuin kaupan alalla. Kotimaisten rehujen käyttö myös minimoi kuljetuksista johtuvia päästöjä. Nostetaan paikallisuus ja lähiruoka-ajattelu esiin myös hevosten ruokinnassa!

Kirjoittaja

Terhi Thuneberg toimii lehtorina Hämeen ammattikorkeakoulussa maaseutuelinkeinojen koulutuksessa

Lähteet

Ruokavirasto. (2022). Rehujen merkinnät. Ohje 12824/6. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/rehuala/ohjeet/rehujen_merkintaopas.pdf

Thuneberg, T. (29.9.2022). Energia-arvo kateissa? HAMK Beat. https://blog.hamk.fi/hamk-beat/energia-arvo-kateissa/

Vilja-alan yhteistyöryhmä. (2023). Ostohintatietoa 3.4.2023. https://www.vyr.fi/fin/markkinatietoa/kotimaan-hinnat/ostohintatietoa/

LISÄÄ AIHEEN YMPÄRILTÄ / RELATED POSTS

Syökö hevosesi jonain päivänä kotimaista mysliä? Eläinkohtaisen vedenjuonnin seurantamenetelmä ultraäänisensoria käyttäen Kuva: Leena JokinenWelfare Quality – sovellettavissa hevosalalle? Ammattiravivalmentajat Suomessa
PREVIOUS POST Vihreän siirtymän tavoitteet konkretisoituvat Kanta-Hämeessä
NEXT POST Experiencing Problem-Based Learning: Student Perspective

Primary Sidebar

PYSYVÄ OSOITE / URN

https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20230829112485

LISENSSI / LICENCE

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Avainsanat / Keywords

hevonen rehut ruokinta väkirehut

VIITTAUSOHJE / CITE THIS ITEM

Thuneberg, T. (2023). Syökö hevosesi kauraa, kauralesettä vai kaurankuorta? HAMK Unlimited Professional, 11.9.2023. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20230829112485

Footer

HAMK UNLIMITED

HAMK Unlimited on Hämeen ammattikorkeakoulun open access
-julkaisuportaali. Julkaisuista vastaa HAMKin toimituskunta.
julkaisut@hamk.fi

TIETOA SIVUSTOSTA

Alasottoilmoitus
Käyttöehdot
Saavutettavuusseloste

Häme University of Applied Sciences

Copyright © 2025 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Log in

Sivustollamme hyödynnetään evästeitä, jotta voimme seurata sivuston käyttöä ja kehittää palveluamme. HyväksyKieltäydyLISÄTIETOJA