• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
HAMK Unlimited

HAMK Unlimited

Julkaisuja Hämeen ammattikorkeakoulusta

  • Lehdet
        • Professional
        • Journal
        • Scientific
  • Alat
        • Ammatillinen osaaminen ja opetus
        • Biotalous ja luonnonvara-ala
        • Hyvinvointi ja sote-ala
        • Kulttuuri ja muotoilu
        • Teknologia ja liikenne
        • Yrittäjyys ja liiketoiminta
        • Muut
  • Kokoelmat
        • Avoin Häme
        • CleanExport
        • Digitalisaatio ja muutos / Digitalization and Change
        • DigiTrail
        • Employers’ perspectives on ePortfolios
        • Empowering ePortfolio Process
        • Higher education perspectives on ePortfolios
        • Innovaatiojohtaminen
        • Liikenne 4.0
        • Luomussa vara parempi
        • PoliRural – Hämeen maaseutua kehitetään tulevaisuutta ennakoimalla yhdessä
        • Problem-based learning & agropreneurship in Africa
        • Maahanmuuttajien urareitit
        • Nuoret huippumyyjät
        • Office 365 -intran käyttöönotto HAMKissa
        • Oppimisen digiagentit II
        • Students’ perspectives on ePortfolios
        • TAIKOJA
        • Uudistuva hevostalous
        • Universal Design for Learning (UDL)
        • KIITO – Kiertotalousosaamisella uudistuvaa liiketoimintaa
  • In English
        • Articles in English
        • About HAMK Unlimited
        • Instructions for writers
        • Instructions for reviewers
        • Contact editorial staff
  • Ohjeet
        • Kirjoittajan ohjeet
        • Arvioijan ohjeet
        • Info
/ HAMK Unlimited Professional / Biotalous ja luonnonvara-ala /

Syökö hevosesi jonain päivänä kotimaista mysliä?

Terhi Thuneberg & Satu Yrjänen

14.02.2017
Kuuntele - Listen

Hevosen ruokavalio muodostuu väki- ja karkearehusta. Väkirehuista yleisin on kotimainen kaura, mutta teollisia valmisrehujakin kuluu yhteensä 11,7 miljoonaa kiloa vuodessa. Niistä neljäsosa tuodaan ulkomailta. (Elintarviketurvallisuusvirasto 2015a, 2015b.) Hevosten rehujen osuus eläinrehujen tuontitilastoissa on korkea, eivätkä kestävän kehityksen periaatteet tunnu saavuttaneen hevosten ruokintaa. Voisiko ulkomaisen rehuteollisuuden prosessoimat tuotteet korvata jonakin päivänä suomalaisista raaka-aineista tuotetuilla rehuilla?

Tuontisoija voi olla geenimuunneltua

Valkuaisomavaraisuus on ollut maassamme paljon esillä, ja se on mainittu hallitusohjelmassakin. Perusteluja kotimaisen valkuaisen käytön puolesta on monia: taloudelliset, ekologiset ja eettiset syyt kenties päällimmäisinä. Koko ruokaketjussa valkuaisen merkitys on suuri. Mitä suurempi on valkuaisomavaraisuusasteemme, sitä vähemmän olemme riippuvaisia tuontivalkuaisesta. (Valkuaisfoorumi n.d.)  Naudoilla, sioilla ja siipikarjalla tavoitellaan syystäkin valkuaisomavaraista ruokintaa – mikä ettei myös hevosilla?

Hevosen valkuaistarpeeseen vaikuttaa niin hevosen koko kuin sen käyttö ja työn intensiteetti. Eniten valkuaista tarvitsee imettävä tamma, jonka sulavan raakavalkuaisen tarve on lähes kolminkertainen ylläpitotasoon verrattuna. (Luonnonvarakeskus 2015.)

Hevosten rehuvalikoimissa käytetyin valkuaisen lähde on soija, joka on suurelta osin tuotettu Brasiliassa (Alijoki 2016). EU:n asetuksen 767/2009 mukaan rehun tuoteselosteessa tulee ilmoittaa rehun sisältämät raaka-aineet käyttömäärän mukaan. Painon mukaan eniten käytetty ilmoitetaan ensimmäisenä ja muut sen jälkeen paino-osuuden mukaan pienevässä järjestyksessä. Tarkkoja prosenttiosuuksia ei tarvitse ilmoittaa, koska ne katsotaan tekijänoikeuksien mukaan salaiseksi tiedoksi.

Tuontisoija on usein geenimuunneltua. Kotimainen rehuteollisuus sen sijaan käyttää useimmiten GMO-vapaata soijaa: esimerkiksi Valio on sitoutunut GMO-vapaaseen maidontuotantoon. Naudanrehuja tuottavat tehtaat valmistavat myös hevosten rehuja, ja koska samoilla tuotantolinjoilla ei voi käsitellä sekä GMO-vapaata että geenimuunneltua raaka-ainetta, on käytännössä ainoa mahdollisuus pitää koko tehdas GMO‑vapaana.

Soijan korvaajiksi löytyy myös kotimaisia vaihtoehtoja, kuten sinimailanen, mäski, panimohiiva, perunaproteiini, kuivattu rankki tai rapsi. Rehuteollisuuden näkökulmasta on tärkeää, että raaka-aineen riittävä saatavuus varmistetaan. Ennen kuin raaka-ainetta voidaan ottaa ison rehutehtaan valikoimiin, tulee sitä olla tuottajilta tarjolla riittävästi, sillä pienten raaka-aine-erien käyttö on hankalaa.

Heinän valkuaispitoisuuteen voi vaikuttaa

Suuntaa-antavasti voidaan laskea, että Suomen 75 000 hevosta syövät sulavaa raakavalkuaista reilu 13 miljoonaa kiloa vuodessa. Hevosen dieetissä karkearehujen osuus on suurempi kuin väkirehujen, joten valkuaisen saantia tarkastellessa ei pidä unohtaa karkearehujen merkitystä.

Karkearehu on pääsääntöisesti kotimaassa tuotettua kuivaa ja säilöttyä heinää. Jo pelkästään kiinnittämällä huomiota korjuuajankohtaan pystyy vaikuttamaan heinän ja säilöheinän valkuaispitoisuuteen. Esimerkiksi timotein kohdalla tähkälle tulon jälkeen valkuaispitoisuus lähtee laskemaan. Käytännössä kasvavan varsan valkuaisen tarve on vaikea tyydyttää heikkolaatuisilla karkearehuilla. Heinäntuottajat voisivat tuotteistaa karkearehujaan niin, että tammoille ja varsoille olisi tarjota valkuaispitoisempaa rehua. Entäpä sinimailanen? Kotimaassa viljellyn sinimailasen mahdollisuuksia säilöheinässä ei monikaan käytä hyväksi.

Elintarvikepuolella liikkeellä olevat papuhaasteet kannustavat kotimaisten härkäpapujen ja herneiden syömiseen. Tutkimustietoa kotoisten valkuaiskasvien käytöstä eläinten rehuna tarvitaan lisää. Hevosten osalta tutkimusta ei ole tehty juuri lainkaan. Tulevaisuuden innovaatiot saattavat tarjota ratkaisuja hevostenkin ruokintaan. Aiheeseen liittyen Hämeen ammattikorkeakoulusta valmistunut agrologi (AMK) Riikka Alijoki (2016) teki opinnäytetyönsä kotimaisten valkuaislähteiden hyödyntämismahdollisuuksista teollisissa hevosrehuissa. Työssä kartoitettiin Hankkija Oy:n toimeksiannosta erilaisten valkuaislähteiden soveltuvuutta hevosten ruokintaan ja teolliseen valmistukseen. Käytännön osuudessa seurattiin valmistetun rehun maittavuutta ja hevosten hyvinvointia. Projektin antamia kokemuksia tullaan hyödyntämään hevosrehujen tuotekehityksessä.

Vastuullisuus arjen valinnoissa voi olla vaikkapa kotimaisen, eettisesti tuotetun rehun valitsemista. Voisiko chian siemenet korvata suomalaisilla pellavatuotteilla omegarasvahappojen lähteenä? Tai hankkia rehut yhteishankintana naapuritallin kanssa? Ainakin eteläisessä Suomessa toimii yhden yrittäjän ”rehulenkki”. Erilaiset ruokapiirit ja suoramyynti ovat valttia ihmisten elintarvikkeiden kohdalla, ja vastaava toiminta saattaa hyvinkin saada tuulta purjeisiin tulevaisuudessa hevosrehujen kohdalla.

 

Kirjoittajat

Terhi Thuneberg, lehtori, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Satu Yrjänen, tuotekehityspäällikkö, Racing-rehut

Lähteet

Alijoki, R. (2016). Hevosten valkuaisrehut. Opinnäytetyö. Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma. Hämeen ammattikorkeakoulu. Haettu 14.1.2017 osoitteesta http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121420376

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira (2015a). Tuotantoeläimille tarkoitettujen rehuseosten valmistus 1.1.–31.12.2014. Haettu 15.9.2016 osoitteesta https://www.evira.fi/globalassets/elaimet/rehut/tilastot/rehuseokset_2014.pdf

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira (2015b). Tuotantoeläinten rehuseosten tuonti. Haettu 15.9.2016 osoitteesta https://www.evira.fi/globalassets/elaimet/rehut/tilastot/tuonti_tuotantoelainten_rehuseokset_2014.pdf

Luonnonvarakeskus (2015). Rehutaulukot ja ruokintasuositukset. Haettu 14.1.2017 osoitteesta http://www.luke.fi/rehutaulukot

Valkuaisfoorumi. Valkuaisosaamiskeskuksesta ratkaisuja Hämeen valkuaisomavaraisuuteen-hanke. Haettu 14.1.2017 osoitteesta http://www.hamk.fi/valkuaisfoorumi

LISÄÄ AIHEEN YMPÄRILTÄ / RELATED POSTS

Ammattiravivalmentajat Suomessa Minkälaista heinää saisi olla? Kuva: Leena JokinenWelfare Quality – sovellettavissa hevosalalle? Equipose-kuvapankkiSuomalaiset suhtautuvat hevostalouteen myönteisesti
PREVIOUS POST Jätteistä raaka-aineeksi pilaantumista hidastamalla
NEXT POST Tiimityöskentelyn peruspilarit

Primary Sidebar

PYSYVÄ OSOITE / URN

https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020111991894

LISENSSI / LICENCE

This material is CC licensed Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Avainsanat / Keywords

hevonen ravintoaine rehu ruokinta valkuainen

VIITTAUSOHJE / CITE THIS ITEM

Thuneberg, T. ja Yrjänen, S. (2017). Syökö hevosesi jonain päivänä kotimaista mysliä? HAMK Unlimited Professional 14.2.2017. Haettu [pvm] osoitteesta https://unlimited.hamk.fi/uncategorized/syoko-hevosesi-jonain-paivana-kotimaista-myslia/

Footer

HAMK UNLIMITED

HAMK Unlimited on Hämeen ammattikorkeakoulun open access
-julkaisuportaali. Julkaisuista vastaa HAMKin toimituskunta.
julkaisut@hamk.fi

TIETOA SIVUSTOSTA

Alasottoilmoitus
Käyttöehdot
Saavutettavuusseloste

Häme University of Applied Sciences

Copyright © 2025 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Log in

Sivustollamme hyödynnetään evästeitä, jotta voimme seurata sivuston käyttöä ja kehittää palveluamme. HyväksyKieltäydyLISÄTIETOJA