Heta Rintala, Laura Lamberg, Elina Honkamäki, Outi Tahvonen & Lotta Rapinoja
Keväällä 2020 koronapandemia johti myös Suomessa poikkeusoloihin, rajoitustoimiin ja linjauksiin, jotka muuttivat ihmisten arkea monin eri tavoin. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen ja elämän keskittyminen kotiin näkyivät lehtien otsikoissa esimerkiksi leivontabuumina, digitaalisten viihdepalvelujen kasvuna sekä rakennus- ja remontointiprojekteina. Koronakeväänä kuluttajat ostivat myös ennätysmäärän puutarhaan liittyviä tuotteita, kuten kukkia ja hyötykasveja (Kauppapuutarhaliitto, 2020). Tässä artikkelissa tarkastelemme yksityisten pihojen ja puutarhojen merkitystä koronakevään aikana.
Johdanto
Koronapandemia on tuonut esiin luonnon ja viheralueiden merkityksen useasta eri näkökulmasta. Yksityisten ja julkisten viheralueiden eli kaupunkivihreän roolia on tarkasteltu erityisesti hyvinvoinnin näkökulmasta (ks. esim. Lades ym., 2020; Sachs, 2020; Samuelsson ym., 2020), mutta pandemia on tehnyt näkyväksi myös elintarvikejakelujärjestelmän häiriöt sekä ruokaturvan ja omavaraistumisen merkityksen (ks. esim. Deveraux, Béné, & Hoddinott, 2020; Kallio & Lehtinen, 2020). Nämä näkökulmat on myös tuotu yhteen (ks. Lal, 2020), sillä yksityisten pihojen ja puutarhojen sekä kaupunkiviljelyn on todettu edistävän ruoka- ja ravintoturvaa, tarjoavan taloudellisia hyötyjä (esim. säästöjä), rikastuttavan ympäristöä (esim. tukemalla luonnon monimuotoisuutta) sekä vaikuttavan laajempaan ekosysteemiin (esim. parantamalla veden laatua tai edistämällä terveyttä ja hyvinvointia). Vaikka kaupunkivihreän terveyshyötyjä on tutkittu ja tunnistettu laajasti (ks. esim. Nutsford ym., 2013; Twohig-Bennett & Jones, 2018), yksityisten pihojen ja puutarhojen merkitystä on tarkasteltu vähemmän (Dennis & James, 2017). Yksityisten pihojen merkitys myös lienee korostunut erityisesti pandemiaolosuhteissa, joissa julkisten viheralueiden yhteisöllisyys kääntyy epidemiologisista syistä päälaelleen – vahvuudesta tartuntariskiksi.
Aiemmat tutkimukset ovat tuoneet esiin pihoihin ja puutarhoihin liitettyjä koettuja merkityksiä ja arvoja, joihin myös tämä tutkimus keskittyy. Dunnett ja Qasim (2000) tarkastelivat pihoja ja puutarhoja erityisesti suhteessa hyvinvointiin. Kyselytutkimuksessaan he havaitsivat, että ihmiset arvostivat erityisesti pihojen ja puutarhojen luomaa miellyttävää ympäristöä sekä niiden tarjoamia virkistysmahdollisuuksia. Tämän lisäksi tutkimuksessa korostuivat oman pihan pitäminen siistinä, raitis ilma ja liikuntamahdollisuudet, kasvit, luonnon läheisyys sekä mahdollisuus olla luova. Freeman ym. (2012) tarkastelivat erityisesti pihan- ja puutarhanhoidon arvoa. He esittivät, että vaikka ihmisten pihasuhde on jatkuvasti muuttuva ja kehittyvä, sitä voidaan kuvata usein toistuvien teemojen kautta. Freemanin ym. (2012) teemat perustuivat myös aiempiin tutkimuksiin (Gross & Lane, 2007; Kiesling & Manning, 2010), ja ne tarkastelivat pihaa paikkana, johon liittyy pako kiireisestä arjesta, hyvinvointi, omistajuus ja identiteetti, sosiaaliset suhteet, luonnosta välittäminen ja luontoyhteyden kokeminen. Tässä tutkimuksessa tarkastelemme, miten ihmiset kokivat pihasuhteensa koronapandemian aikana keväällä 2020.
Aineisto ja menetelmät
Tämä artikkeli perustuu kevään ja kesän 2020 aikana toteutettuun laajempaan tutkimukseen, jonka aineistoa on kerätty eri vaiheissa. Aineistonkeruun ensimmäisessä vaiheessa hämeenlinnalaisille suunnattiin pihan ja puutarhan käyttötarkoituksia kartoittava Webropol-kysely. Kysely oli osa laajempia tutkimus- ja kehittämishankkeita. Osaksi kyselyä lisättiin avoin kysymys, johon vastaajat pystyivät halutessaan pohtimaan koronapandemian aiheuttamia pihasuhteen muutoksia (”Voit halutessasi lopuksi arvioida, miten suhteesi pihaan on muuttunut koronaepidemian aikana”). Verkkokyselyyn vastaaminen oli täysin vapaaehtoista ja vastaajat antoivat suostumuksensa tutkimukseen osallistumisesta. Huhti-kesäkuun 2020 aikana kyselyyn osallistui 120 vastaajaa, joista 81 (67,5 %) vastasi kysymykseen koronaepidemian vaikutuksesta omaan pihasuhteeseen. Tässä artikkelissa tarkastelemme näiden 81 vastaajan avoimia vastauksia. Sekä koko kyselyn että koronakysymykseen vastanneiden sukupuolijakauma oli vahvasti naispainotteinen (n=81, 14 miestä (17 %), 65 naista (80 %), 2 ei kertonut sukupuoltaan). Iältään vastaajat olivat 28–74-vuotiaita. Koronakysymykseen vastanneiden keski-ikä oli 50 vuotta. Kaksi kolmasosaa vastaajista ilmoitti olevansa ylempiä tai alempia toimihenkilöitä. Suhteessa yli 18-vuotiaisiin hämeenlinnalaisiin nähden työllisten voidaan nähdä olleen vastaajien joukossa yliedustettuja, kun taas opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset olivat aliedustettuja (Suomen virallinen tilasto [SVT], Työssäkäynti, 2018). Selvästi suurimmalla osalla vastaajista oli käytössään oma piha, sillä vain kahdella vastaajalla ei ollut täysin omaa pihaa (2,5 %). Omakotitaloasujat hallitsivat vastaajajoukkoa: koronakysymykseen vastanneista 84 prosenttia asui omakotitalossa, 13 prosenttia pari- tai rivitalossa ja 2 prosenttia kerrostalossa.
Aineistonkeruun toinen vaihe perustui haastatteluihin. Webropol-kyselyn lopussa vastaajan oli mahdollista ilmoittaa olevansa kiinnostunut vapaaehtoisesta osallistumisesta pihojen seurantatutkimukseen. Seurantatutkimukseen kannustettiin tarjoamalla pihaneuvontaa sekä pihapuuntaimi, mutta lopullisen valinnan osallistujista tekivät tutkijat. Seurantatutkimukseen osallistui yhteensä 21 pihaa, joiden hallinnoijista tutkijat harkinnanvaraisesti valitsivat osan vapaaehtoiseen alkuhaastatteluun. Alkuhaastattelut litteroitiin sanatarkasti. Alkuhaastatteluun osallistuneista 12 henkilöä pohti pihan ja puutarhan merkitystä haastattelun aikana (”Millainen merkitys pihallasi on koronaepidemian aikana?”).
Artikkeli perustuu kyselyn avovastausten ja haastattelujen aineistolähtöiseen laadulliseen sisällönanalyysiin (ks. esim. Schreier, 2013; Vaismoradi & Snelgrove, 2019). Sisällönanalyysi aloitettiin kyselyaineistosta. Kyselyn koronakysymykseen vastanneista osa ilmoitti, että oma pihasuhde ei ollut muuttunut koronapandemian aikana. Muut kysymykseen vastanneet (n=58) kuvasivat kyselyssä pihasuhdettaan ja sen muutoksia. Avovastausten analyysissa analyysiyksikköinä toimivat pihan merkitystä tai merkityksen muutosta kuvaavat ajatuskokonaisuudet (esim. sana, virke). Nämä ajatuskokonaisuudet ryhmiteltiin lopulta neljään luokkaan, joissa korostuivat arjen toiminnan ja ajankäytön muutokset sekä pihan merkitys hyvinvoinnin, omavaraisuuden ja luontosuhteen näkökulmasta. Kyselyaineiston avovastausten alustavassa analyysissa huomioitiin myös luokkafrekvenssit, joiden avulla kuvattiin havaintojen määrällinen jakautuminen eri luokkiin trendien tunnistamiseksi. Kyselyaineiston luokkien perusteella muodostettiin väljä analyysirunko, jota hyödynnettiin haastatteluaineiston tarkastelussa. Haastatteluaineisto syvensi analyysirungon luokkia ja luokista muodostettiin tulososion teemat.
Arki mullistui – mikä muuttui suhteessa pihaan?
Tulososiossa esittelemme vastaajien pihasuhdetta neljän teeman kautta. Teemat kuvaavat vastaajien pihasuhdetta ja sen muutoksia keväällä 2020, ja ne tuovat esiin arjen muutokset sekä hyvinvointiin, omavaraisuuteen ja luontosuhteeseen liittyviä näkökulmia. Jokaisen teeman alkuun on nostettu teemaa kuvaava aineistositaatti haastattelusta tai kyselystä. Tutkimuksen aineisto ja teemat on esitetty kootusti kuviossa 1.
Arjen disruptio
Suuri osa kyselyyn vastanneista ja haastatteluun osallistuneista koki merkittävänä pihasuhteeseen vaikuttavana tekijänä arjen toiminnan ja ajankäytön muutokset, sillä ajankäytön koettiin poikkeusaikana muuttuneen muun muassa etätöiden ja peruuntuneiden tapahtumien myötä. Tutkimukseen osallistuneet kuvasivat aikaa vapautuneen pihassa ja puutarhassa vietetylle ajalle ja tekemiselle. Toisaalta yksi kyselyvastaajista koki, että ajankäyttö pihalla oli vähentynyt etätöiden kuormittavuuden takia. Pihalle ja puutarhalle vapautunut aika yhdistettiin myös vahvempaan motivaatioon tehdä pihasta viihtyisä. Vastaajat kokivat käyttäneensä enemmän aikaa pihan suunnitteluun ja kehittämiseen esimerkiksi pihan yhtenäisyyden, toimivuuden ja ekosysteemin näkökulmasta. Suunnittelun lisäksi aikaa koettiin olevan enemmän uuden oppimiseen ja osaamisen syventämiseen sekä käytännön toimiin, kuten pihan kunnostukseen, puiden leikkaukseen, uusien istutusalueiden luomiseen ja vieraslajien hävittämiseen. Samalla vastaajat raportoivat lisänneensä pihan viihtyisyyttä kasvi- ja muilla hankinnoilla (esim. kesäkukat, perennat, terassi, trampoliini).
No ei se [piha] ole muuttanut merkitystä, —, sen merkitys on aina ollut suuri, mutta että se on muuttanut sitä, että on pystynyt hyödyntämään sitä paremmin. Eli tavallaan että muuna aikana on ehkä ollut sellainen vähän huono omatuntokin siitä tai semmoinen turhautunut olo, että meillä on tämä [piha] tässä näin, mutta että me vaan juostaan sen ohi. (haastattelu)
Hyvinvoinnin tuki(kohta)
Toisena teemana kysely- ja haastatteluvastauksissa painottui pihan merkitys erityisesti psyykkiseen terveyteen. Piha koettiin erityisesti paikkana, jossa korostuvat kiireettömyys ja rauhoittuminen. Vastaajat kuvasivat pihaa onnellisuuden, ilon ja virkistyksen lähteenä, lepo- ja taukopaikkana sekä olohuoneena. Koronapandemian aikana pihan olemassaolo koettiin myös rauhoittavana, mikäli karanteenit tai ulkonaliikkumiskiellot osuisivat kohdalle. Toisaalta pihan merkitys korostui myös fyysisen hyvinvoinnin kannalta, sillä ulkona koettiin olevan tilaa liikkua ja puuhastella sekä pihatöiden tarjoavan hyötyliikuntaa. Hyvinvointiin liitettiin vahvasti myös turvallisuusnäkökulma: pihan nähtiin tarjoavan mahdollisuuksia oman perheen ja muiden läheisten kanssa vietettyyn aikaan, mikä koettiin merkitykselliseksi myös sosiaalisen hyvinvoinnin näkökulmasta.
Ihan fyysinen läsnäolo ja touhuaminen tuolla puutarhassa, mutta sitten se toinen, että se [piha] on olemassa ja mä voin koska tahansa mennä sinne. Sekin yhtä lailla edesauttaa sitä hyvinvointia ja jaksamista. (haastattelu)
Omavaraisuuden noste
Osa kyselyyn vastaajista toi esiin pihan ja puutarhan merkityksen omavaraisuuden näkökulmasta. Pandemiatilanteessa vastaajat olivat erityisesti alkaneet pohtia omavaraisuutta ja sen mahdollisuuksia tulevaisuudessa esimerkiksi kasvivalintojen näkökulmasta. Toisaalta osa kuvasi jo edistäneensä kotivaraviljelyä rakentamalla uusia viljelyalueita, lisäämällä hyötykasveja sekä esimerkiksi yrttiviljelmiä.
Ei käytännön muutosta; mielessä käy kuitenkin välillä ajatus ruuan ja sen tuotannon riittävyydestä suurissa kriiseissä, joten tietty omavaraisuus olisi hyvästä. (kysely)
Luontosuhteen vahvistuminen
Kyselyyn vastaajat korostivat pandemia-aikana luonnon merkitystä ja vuorovaikutusta luonnon kanssa. Vastaajat kokivat, että luonnon arvostus oli kasvanut ja luonnon havainnontiin ja luonnossa liikkumiseen yleisesti oli enemmän aikaa. Myös oman pihan monimuotoisuutta ehdittiin suunnitella ja kasvi- ja eläinlajien tarkkailuun tarjoutui mahdollisuuksia myös omalla pihalla. Vastaajat raportoivat esimerkiksi rakentaneensa hyönteishotelleja sekä seuraavansa lintuja, jäniksiä ja muita eläimiä sekä yleisesti luonnon heräämistä ja kevään vihreyttä.
Pihan monimuotoisuus ilahduttaa, ja se lisää mm. lintujen määrää pihalla. Niitäkin on ilo seurata. (kysely)
Pohdinta ja johtopäätökset
Artikkelissa tarkasteltiin hämeenlinnalaisten pihasuhdetta ja sen muutoksia koronapandemian aikana. Kyselyyn ja haastatteluun osallistuneet kokivat erityisesti arjen muutosten vaikuttaneen pihasuhteeseen ja pihasuhde liitettiin vahvasti hyvinvointiin. Kyselyaineistossa pihasuhde näyttäytyi myös omavaraisuuden ja luontosuhteen näkökulmasta. Myös Freeman ym. (2012) ja Dunnett ja Qasim (2000) korostivat tutkimuksissaan pihan merkitystä pakopaikkana sekä psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tukena, mutta myös luontoyhteyden vahvistajana. Verrattuna näihin aiempiin tutkimuksiin tässä tutkimuksessa pihasuhdetta ei kuitenkaan liitetty vahvasti omaan identiteettiin tai mahdollisuuteen olla luova, mikä saattaa johtua suhteellisen pienestä aineistosta, mutta toisaalta myös poikkeuksellisesta pandemiatilanteesta. Tässä tutkimuksessa esiin nostetut hyvinvoinnin ulottuvuudet sekö omavaraisuus ja luontosuhde ovat tulleet vahvasti esiin myös muissa pandemiatilanteen pohdinnoissa (ks. esim. Kallio & Lehtinen, 2020; Lades ym., 2020; Lal, 2020).
Yksityisten piha-alueiden suureksi koettu merkitys pandemiatilanteessa haastaa pohtimaan myös yhdenvertaisuutta. Omaa pihaa ei ole kaikkien saatavilla, joten kaupunkivihreään on syytä kiinnittää huomiota. Vaikka myös julkisilla viheralueilla on mahdollisuus tuottaa hyvinvointivaikutuksia pandemiatilanteessa, kuten Samuelsson kollegoineen (2020) esittää, on niillä vähemmän mahdollisuuksia tukea omavaraisuutta. Jatkotutkimuksissa voidaankin tarkastella, kuinka kaupunkirakenteen tiivistyminen heijastuu koettuun pihasuhteeseen sekä kuinka pysyviä erilaiset trendit sekä pihasuhteen muutokset ovat koronapandemian ja kriisitilanteen jälkeen.
Abstract in English
This study investigates how the COVID-19 pandemic and the imposition of a lockdown during the spring of 2020 affected people’s views on their private gardens and outdoor spaces. The data for the study was collected in two phases. First, as part of a larger survey related to domestic private gardens in Hämeenlinna, respondents (n=81) answered an open-ended question about how the COVID-19 pandemic had affected their relationship with gardens. Second, chosen voluntary survey respondents were invited to a follow-up study. Interviews were carried out on 12 households and respondents were asked about their gardens and their meaning and role during the pandemic. Both survey and interview data were analysed via a qualitative and inductive content analysis. The findings of the study were discussed through four themes, each depicting the respondents’ relationship with urban gardens and the changes due to the pandemic. The first theme emphasised the disruption of everyday life while shaping the relationship with gardens; e.g., by allowing more time to be spent outside. The second theme underlined the meaning of gardens in terms of physical, mental, and social well-being. The third and the fourth themes, identified only in the survey data, are in connection with the meaning of gardens in relation to promoting self-sufficiency and broader relationship with nature. These findings suggest that private domestic gardens are considered important sources of well-being and coping during COVID-19. In addition to private gardens as places and spaces for activities, it may be important to consider the maintenance of public green spaces.
Kirjoittajat
Heta Rintala, tutkijayliopettaja, tenure track, FT, KM, HAMK Edu
Laura Lamberg, projektitutkija, VTM, HAMK Edu
Elina Honkamäki, tutkimusharjoittelija, HAMK Edu
Outi Tahvonen, tutkijayliopettaja, tenure track, Tkt (arkkitehtuuri), HAMK Bio
Lotta Rapinoja, opiskelija-assistentti (tutkimus), HAMK Bio
Lähteet
Dennis, M. & James, P. (2017). Evaluating the relative influence on population health of domestic gardens and green space along a rural-urban gradient. Landscape and Urban Planning, 157(1), 343–351. https://doi.org/10.1016/j.landurbplan.2016.08.009
Deveraux, S., Béné, C. & Hoddinott, J. (2020). Conceptualising COVID-19’s impacts on household food security. Food Security, 12, 769–772. https://doi.org/10.1007/s12571-020-01085-0
Freeman, C., Dickinson, K. J. M., Porter, S. & van Heezik, Y. (2012). “My garden is an expression of me”: Exploring householders’ relationships with their gardens. Journal of Environmental Psychology, 32(2), 135–143. https://doi.org/10.1016/j.jenvp.2012.01.005
Gross, H. & Lane, N. (2007). Landscapes of the lifespan: Exploring accounts of own gardens and gardening. Journal of Environmental Psychology, 27(3), 225–241. https://doi.org/10.1016/j.jenvp.2007.04.003
Kallio, G. & Lehtinen, I. (2020). Koronakriisi ja puutarhatalouden kasvu – uhka ja mahdollisuus. Voima. Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti. https://voima.fi/artikkeli/2020/koronakriisi-ja-puutarhatalouden-kasvu-uhka-ja-mahdollisuus/
Kauppapuutarhaliitto. (2020). Puutarha-alalla ennätyskevät. 23.6.2020. https://kauppapuutarhaliitto.fi/puutarha-alalla-ennatyskevat/
Kiesling, F. M. & Manning, C. M. (2010). How green is your thumb? Environmental gardening identity and ecological gardening practices. Journal of Environmental Psychology, 30(3), 315–327. https://doi.org/10.1016/j.jenvp.2010.02.004
Lades, L. K., Laffan, K., Daly, M. & Delaney, L. (2020). Daily emotional well-being during the COVID-19 pandemic. British Journal of Health Psychology, 25(4). https://doi.org/10.1111/bjhp.12450
Lal, R. (2020). Home gardening and urban agriculture for advancing food and nutrional security in response to the COVID-19 pandemic. Food Security, 12, 871–876. https://doi.org/10.1007/s12571-020-01058-3
Nutsford, D., Pearson, A. L. & Kingham, S. (2013). An ecological study investigating the association between access to urban to urban green space and mental health. Public Health, 127(11), 1005–1011. https://doi.org/10.1016/j.puhe.2013.08.016
Sachs, N. A. (2020). Access to nature has always been important; with COVID-19, it is essential. Editorial. HERD: Health Environments Research & Design Journal, 13(4). https://doi.org/10.1177/1937586720949792
Samuelsson, K., Barthel, S., Colding, J., Macassa, G. & Giusti, M. (17.4.2020). Urban nature as a source of resilience during social distancing amidst the coronavirus pandemic. https://doi.org/10.31219/osf.io/3wx5a
Schreier, M. (2013). Qualitative content analysis. Teoksessa U. Flick (toim.), The SAGE handbook of qualitative data analysis, 170–183. Lontoo: SAGE Publications.
Suomen virallinen tilasto [SVT]. (2018). Työssäkäynti. Helsinki: Tilastokeskus. http://www.stat.fi/til/tyokay/index.html
Twohig-Bennett, C. & Jones, A. (2018). The health benefits of the great outdoors: A systematic review and meta-analysis of greenspace exposure and health outcomes. Environmental Research, 166, 628–637. https://doi.org/10.1016/j.envres.2018.06.030
Vaismoradi, M. & Snelgrove, S. (2019). Theme in qualitative content analysis and thematic analysis. Forum: Qualitative Social Research, 20(3), Art. 23. http://dx.doi.org/10.17169/fqs-20.3.3376