Päivi Vartiainen
Tutkimuksessa ja liiketoiminnassa puhutaan usein ekosysteemeistä. Käsite viittaa laajaan verkostoyhteistyöhön, jossa mukana ovat erilaiset organisaatiot sidosryhmineen omine tavoitteineen, resursseineen ja teknologioineen sekä yksilöt esimerkiksi tietyn tutkimusalan syväosaajina. Ekosysteemisyys on luonteeltaan aina aktiivista vuorovaikutusta, joka on rinnastettavissa luonnon ekosysteemeissä oleviin riippuvuussuhteisiin. Jokaisen osallisen toiminta vaikuttaa muihin erikseen ja kokonaisuutena.
Ekosysteemin toiminnan tulisi tuottaa arvoa kaikille mukana oleville toimijoille. Kunkin osapuolen mukanaan tuomat tekijät, kuten osaaminen, tieto, palvelut, kontaktiverkostot ja rahoitusmahdollisuudet, muodostavat ekosysteemin sisälle arvoverkoston eli arvoa kullekin osapuolelle tuottavat tekijät. Arvoa tuottavien tekijöiden tunnistaminen voi olla toisinaan haasteellista, koska osapuolet kokevat arvon muodostuvan eri asioista. Harva hyötyy arvoverkoston tapahtumista kokonaisuudessaan. Toiselle arvoa tuottaa itse verkosto: uudet kontaktit ja sitä kautta avautuvat uudet asiakassuhteet ja mahdollisuudet oman toiminnan laajentamiseen uusille alueille. Toinen hyötyy avoimesti verkoston sisällä liikkuvasta tiedosta, mutta ei kaipaa ekosysteemiltä muuta tukea toiminnalleen. Tutkimusorganisaatiolle arvokasta voi olla mahdollisuus tunnistaa tutkimusaiheita uusien tutkimusryhmien perustamista varten, mutta yhtä lailla arvoa tuottaa uuden opitun tiedon jakaminen ekosysteemin hyödyksi.
HAMKissa on tunnistettu kolme tutkimuksen kärkiekosysteemiä
Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) tutkimuksen kärkiekosysteemit ovat tiettyyn tutkimusaiheeseen sidoksissa olevia yhteistoiminta- ja osaamisverkostoja. Ekosysteemit perustuvat HAMKin tutkimusyksiköissä tunnistettuihin, jo olemassa oleviin verkostoihin ja rakenteeseen (kuva 1). Vankkana pohjana toiminnalle on HAMKin neljän tutkimusyksikön – Bion, Smartin, Techin ja Edun – erityisosaaminen. SmartBio – Älykkäät bioalan ratkaisut -ekosysteemissä haetaan keinoja biopohjaiseen raaka-ainetuotantoon ja kestävään biokiertotalouteen. SmartBuilt – Älykäs ja kestävä rakennettu ympäristö -ekosysteemi tuottaa uusia ratkaisuja kestävän rakentamisen sekä asukasystävällisen ja hiilineutraalin rakennetun ympäristön edistämiseksi. SmartEdu – Tulevaisuuden älykäs koulutus ja osaaminen -ekosysteemissä kehitetään osaamista ja uudistetaan oppimisratkaisuja yhdessä työelämän ja koulutusorganisaatioiden kanssa. (HAMK, n.d.)
Ekosysteemeissä toimivat sidosryhmät täydentävät HAMKin osaamista tekemällä yhteistyötä joko suoraan HAMKin kanssa tai keskenään. Tutkimuskumppanit edustavat asiantuntija- ja koulutusorganisaatioita. Näitä ovat muut ammattikorkeakoulut ja yliopistot sekä tutkimuslaitokset ja -laboratoriot, joiden kanssa HAMK tekee jatkuvasti läheistä tutkimusyhteistyötä muun muassa useissa tutkimushankkeissa. Lisäksi yhteistyössä mukana on yrityksiä, joilla on vahva halu yhteistyöhön ja osaamisen kehittämiseen. On tärkeää ymmärtää, että vaikka yritykset verkostoituvat ja jakavat tietoa keskenään, voivat ne kuitenkin olla samanaikaisesti myös toistensa kilpailijoita.
Ekosysteemeissä mukana olevien yritysten koko ja luonne voivat vaihdella pienistä ja toimintaansa vasta käynnistelevistä suuriin ja perinteikkäisiin, alueelle merkittäviin toimijoihin. Näiden lisäksi ekosysteemin toimintaan vaikuttavat muut sidosryhmät kuten tutkimusrahoittajat, aluekehitysorganisaatiot ja lainsäätäjät. HAMK on osa RUN-EU-eurooppayliopistoverkostoa (Regional University Network – European University) yhtenä kahdeksasta, seitsemään Euroopan maahan sijoittuvasta kumppanista. Verkostolla on merkittävä rooli HAMKin ekosysteemeissä kansainvälisen tutkimusyhteistyön ja tulevaisuuden osaamisen kehittämisen mahdollisuuksien avaajana sekä nykyisen tutkimusosaamisen jakajana. (RUN-EU, n.d.) Myös ekosysteemien toimijoiden muilla verkostoilla on tunnistettava rooli, joka mahdollistaa toiminnan laajentumisen ja mahdollisesti myös uusien yhteyksien ja ryhmien syntymisen myös ekosysteemien ulkopuolella.
HAMKin tutkimusyksiköissä määriteltiin ekosysteemeihin liittyvien toimijoiden lisäksi myös osaamisen rakentumista ja monikanavaisuutta (kuva 2). Erikoistuneella osaamisella mahdollistetaan monialainen soveltava tutkimus, jonka odotetaan hyödyttävän myös yrityksiä avaamalla mahdollisuuksia menestykseen jopa kansainvälisesti. Osaamista tuetaan hyödyntämällä ekosysteemissä mukana olevien sidosryhmien osaamista sekä erikoistumalla tiettyihin osaamisalueisiin. Ekosysteemin osaamista kasvatetaan erilaisin valmennuksin ja osaamista kehittävin tukitoimin.
HAMKissa ekosysteemit ovat tunnistettavissa yleisten osaamisalasta riippumattomien vaatimusten mukaan. Ekosysteemin syntyminen edellyttää merkittävään muutokseen tähtäävää toimintaa, joka on määritelty selkeästi ja uskottavasti. Ekosysteemillä tulee olla edellytykset luoda uutta liiketoimintaa ja yrittäjyyttä aikaisemmasta poikkeavalla tavalla. Asiantuntijuuden tulee olla ekosysteemissä niin tasokasta, että siellä kyetään tuottamaan uusia valtakunnallisia ohjeistuksia tai toimintatapoja ekosysteemin edustamalle toimialalle. Käytännössä ohjeistukset tai toimintatavat voivat liittyä esimerkiksi alan koulutuksen kehittämiseen tai toimintatapoihin. Vaikka yleensä ekosysteemit perustuvat osaamisen jakamiseen osaamiseen ja yhteistyöhön, HAMKissa on päätetty, että sen roolin tulee olla keskeinen. Tämä todennetaan ekosysteemin toimintaan osallistuvien tutkijoiden ja käytössä olevan tutkimusrahoituksen määrällä.
Parhaimmillaan ekosysteemien toiminta on dynaamista siten, että niillä on aidot edellytykset kehittymiseen pidemmän ajan kuluessa. Tutkimuksen myötä kehittyvä osaaminen ja tekniset innovaatiot, sääntelyn ja lakien mahdolliset muutokset sekä vaihtelu markkinassa ja asiakastarpeissa saattavat aiheuttaa luonnollista tai pakotettua tarvetta ekosysteemien muuttumiselle. Tällä hetkellä HAMKissa on tunnistettu kolme tutkimusekosysteemiä. Myöhemmin uusia ekosysteemejä voidaan tunnistaa lisää tai joku jo tunnistetuista alueista voi kuihtua pois. Ekosysteemien dynaamisuus kasvattaa muutoksensietokykyä ja sallii nopeamman reagoinnin muuttuviin tarpeisiin. Samalla varmistetaan se, että ekosysteemien toiminta vahvistaa kilpailukykyä ja mahdollistaa kaupallisestikin merkittävien innovaatioiden syntymisen myös muuttuvissa olosuhteissa.
Ekosysteemien toiminta edellyttää keskinäistä luottamusta
Ekosysteemin syntyminen edellyttää avoimuutta ja rohkeutta jakaa omaa osaamista verkostojen sisällä. Yritysmaailman asiakassuhteet ja kumppaniverkostot on totuttu pitämään kahdenvälisinä. Luottamukseen perustuva yhteistyö nähdään jatkumona erilaisine vaiheineen. Alkuvaiheen jälkeen suhteissa tunnistetaan huippuvaiheita ja suvantoja. Vaikka yhteistyö liittyykin yritysten tai muiden sidosryhmien toimintaan, ovat kumppanuudet usein perustuneet henkilökohtaisiin suhteisiin. Tutun kumppanin kanssa on turvallista jakaa tietoa. Kumppanuussuhteet seuraavat usein asiantuntijan mukana työpaikan vaihtuessa.
Ekosysteemeissä toteutuva yhteistyö vaatii uudenlaista ajattelua. Ekosysteemeissä verkosto on laajempi ja tieto liikkuu avoimesti verkoston sisällä, mutta verkostojen verkoston tai avoimien data-alustojen välityksellä myös varsinaisen ekosysteemirakenteen ulkopuolelle. Meidän kaikkien ekosysteemeissä toimivien tulee uskaltaa olla avoimempia ja luottaa kumppaneihimme. Tiedon jakamisessa riski siitä, että joku toinen voi hyötyä jakamastamme tiedosta itseämme enemmän, on aina olemassa. Siitä huolimatta meidän tulisi kyetä uusia innovaatioita tuottavaan avoimeen tiedonjakoon ja aitoon yhteiskehittämiseen. Ekosysteemeissä tutkimustoimijoiden kyky vastata yritysten toiminnan kehittämisen tarpeisiin edellyttää asiakasymmärrystä. Tietoa keräämällä voimme tunnistaa yhteisiä ongelmia ja ratkaista toimialan haasteita entistä vaikuttavammin. Kullakin toimijalla voi olla ekosysteemin sisällä useita rooleja, joiden tunnistaminen helpottaa oman toiminnan merkityksen hahmottamista ja vaikutusta kokonaisuuteen. On hyödyllistä pohtia, kuka hyötyy verkostosta ja miten. Toisena hetkenä olemme tiedon tuottajina, hetken päästä tiedon hyödyntäjiä tai välittäjiä.
Kirjoittaja
Päivi Vartiainen, markkinointi ja -viestintä asiantuntija, TKI, HAMK Bio -tutkimusyksikkö
Lähteet
HAMK. (n.d.). Tutkimus. Haettu 22.4.2024 osoitteesta https://www.hamk.fi/tutkimus/
RUN-EU. (n.d.) About us. Haettu 3.5.2024 osoitteesta https://run-eu.eu/about-us/