Kaisa Seppälä, Sini Ilvespakka & Anna Pitkämäki
Sairaanhoitajan asiantuntijuudessa ohjausosaaminen on yksi tärkeä ydinosaamisen alue, jonka avulla voidaan edistää asiakkaan ja potilaan terveyttä, hyvinvointia sekä tukea hänen itsehoitovalmiuksiaan. Potilaslähtöinen ohjausosaaminen vahvistaa myös potilaan toimijuutta omassa hoidossaan. (Tervo-Heikkinen ym., 2018, s. 28) Hoitotyön asiakkailla on oikeus ajantasaiseen ja näyttöön perustuvaan tietoon osana omaan hoitoprosessiaan myös lainsäädännöstä tulevien velvoitteiden kautta. (Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 785/ 1992)
Hoitotyössä kohdataan potilaita tilanteissa, jotka koskettavat usein hyvin henkilökohtaisia elämänalueita. Yksi esimerkki erittäin intiimistä hoitotyön osa-alueesta on naistentautien hoitotyö ja sen ilmiöt, jotka heijastuvat monin tavoin sekä sairastuneen omaan terveyteen että läheissuhteisiin. Kaksi valmistuvaa sairaanhoitajaa tekivät opinnäytetöinään potilasoppaat alueen keskussairaalan naistentautien toimialueen tarpeisiin. Opinnäytetöinä valmistui Anna Pitkämäen (2022) tekemä opinnäytetyö Gynekologiset laskeumat ja niiden hoito – Opas asiakkaan tueksi sekä Sini Ilvespakan (2022) opinnäytetyö Kohdunulkoinen raskaus: hoitoa käsittelevä potilasohje kohdunulkoisen raskauden kokeneelle.
Kirjallinen opas on hyödyllinen potilaalle
Potilasopas on yksi tärkeä ohjauksen väline, ja sen avulla voidaan vahvistaa potilaan tiedollisia valmiuksia hänen terveyttään koskevissa kysymyksissä, osallistumista omaan hoitoon sekä sitoutumista hoito-ohjeisiin. Halmeen ja Klemolan (2022) mukaan toimiva potilasohje edesauttaa myönteisten hoitotulosten saavuttamisessa ja motivoi potilasta oman terveyden edistämiseen.
Opinnäytetyönä syntyneet oppaat täydentävät tilaajana toimineen Kanta-Hämeen keskussairaalan ohjausmateriaalia, sillä kummallekaan potilasryhmälle ei ollut aiemmin olemassa kohdennettua potilasopasta.
Opas laskeumapotilaan itsehoidon tueksi
Gynekologisia laskeumia käsittelevän potilasoppaan suunnittelun tavoitteeksi otettiin se, että oppaan painopiste on tekijöissä, joihin potilas voi itsehoidolla vaikuttaa. Oppaan sisältöalueiksi valittiin laskeuman eri tyyppien kuvaus, niiden toteaminen ja erilaiset hoitomenetelmät siten, että oppaassa korostetaan mahdollisuuksia oman elämänlaadun parantamiseen eri keinoin (kuva 1).
Potilasopasta laatiessa asiakaslähtöisyyttä pystyttiin korostamaan empaattisella, asiakasta puhuttelevalla tekstityylillä ja sanavalinnoilla. Potilasopasta tehdessä ilmeni se, että monet laskeumapotilaat häpeävät oireitaan eivätkä sen vuoksi uskalla puhua aiheesta. Tämä muistutti siitä, että sairaanhoitajan on aina luotava ohjaustilanteesta luottamuksellinen ja ohjattavaa tulee rohkaista ja tukea avoimeen keskusteluun ja yhteistyöhön. Sairaanhoitaja voi toiminnallaan edistää avoimen ja turvallisen keskustelukulttuurin edistämistä intiimeistäkin aiheista potilaita kohdatessaan. (Pitkämäki, 2022)
Opas kohdunulkoisen raskauden kokeneelle potilaalle
Potilasopas kohdun ulkoisen raskauden kokeneille (kuva 2) sisältää tietoa muun muassa ilmiöstä, tilan toteamisesta, hoitomahdollisuuksista sekä tarjolla olevasta tuesta ja keskusteluavusta. Oppaan otsikot ovat kysymysmuodossa, joiden ajateltiin vastaavan potilaan mielessä oleviin tiedollisiin tarpeisiin.
Kohdunulkoisen raskauden kokeneelle potilaalle tehdystä oppaasta voidaan nostaa esille se, että monet kohdunulkoisen raskauden kokeneet potilaat ovat joutuneet kokemaan yllättäen järkyttävän asian ja siinä rinnalla myös menetyksen. Menetys koskettaa usein myös potilaan puolisoa ja perhettä. Sen vuoksi empaattinen kohtaaminen ja yhteistyöosaaminen potilaan, hänen läheisten sekä hoitopalveluissa toimivien hoitotyön ammattilaisten kanssa korostuu. Potilaalle ja hänen läheisilleen voidaan lisäksi tarjota erilaisia asiantuntijapalveluita kuten keskustelua psyykkiseen tukeen erikoistuneiden ammattilaisten tai sairaalateologin kanssa. (Ilvespakka, 2022)
Potilasoppaan laatiminen kehittää sairaanhoitajan asiantuntijuutta
Toiminnallinen opinnäytetyö on yksi opinnäytetyön muoto, jonka tavoitteena on tukea opiskelijan ammatillisen osaamisen kehittymistä. Työskentelyn ja tuotoksen avulla kehitetään oman alan käytänteitä. Potilasopas on yksi esimerkki kehittämistyön tuotoksesta, jonka laatiminen yhdistää monia keskeisiä hoitotyön profession ydinalueita, kuten hoitotieteen tuottaman tiedon hyödyntämisen, asiakaslähtöisyyden ja eettisen vastuun.
Opinnäytetyön tekijöiden kokemusten mukaan potilasoppaan laatiminen vahvisti monia sairaanhoitajan osaamisen alueita. Ohjausosaaminen edellyttää sairaanhoitajalta oman asiantuntijuuden kehittämistä ja ylläpitämistä sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Asiakaslähtöinen ohjaus rakentuu potilaan omien tarpeiden ja hänelle tärkeiden asioiden ympärille edistäen potilaan kykyä ja motivaatiota parantaa elämänlaatua jo olemassa olevilla voimavaroilla.
Potilasoppaan laatiminen edisti vahvasti myös eettisen osaamisen aluetta. Eettisen osaamisen näkökulmia potilasoppaan laatimisessa olivat esitettyjen tietojen oikeellisuus ja luotettavuus, selkeä ja saavutettava kieli, terveyden edistäminen sekä oppaan tekijänoikeussäädöksistä huolehtiminen. Potilasoppaiden laatiminen itsessään vahvisti hoitotyössä tutkitun tiedon hyödyntämistä, mikä on keskeinen osaamisen alue ammatillisessa kehittämistyössä. Sairaanhoitajan on tärkeä myös tuntea hoitopolut, joiden avulla hän voi voi ohjata potilaista hoitoprosessiin kuuluvissa palveluissa.
Kirjoittajat
Kaisa Seppälä, hoitotyön lehtori, sairaanhoitaja, kätilö, terveystieteiden maisteri, HAMK
Sini Ilvespakka, sairaanhoitajaopiskelija, valmistunut joulukuussa 2022, HAMK
Anna Pitkämäki, sairaanhoitajaopiskelija, valmistunut joulukuussa 2022, HAMK
Lähteet
Halme, J. & Klemola, L. (2022). Potilasohjeen luettavuus ja ymmärrettävyys ovat osa ohjeen käytettävyyttä. https://www.savonia.fi/artikkelit/savonia-artikkeli-potilasohjeen-luettavuus-ja-ymmarrettavyys-ovat-osa-ohjeen-kaytettavyytta/
Ilvespakka, S. (2022). Kohdunulkoinen raskaus: hoitoa käsittelevä potilasohje kohdunulkoisen raskauden kokeneelle [opinnäytetyö, Hämeen ammattikorkeakoulu]. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120125684
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 17.8.1992/785. https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/
Pitkämäki, A. (2022). Gynekologiset laskeumat ja niiden hoito. Opas asiakkaan tueksi [opinnäytetyö, Hämeen ammattikorkeakoulu]. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120125424
Tervo-Heikkinen, T., Saaranen, T., Miettinen, T. & Vaajoki, A, (2018) Hoitotyöntekijöiden kokemuksia potilasohjauskoulutuksen merkityksestä potilasohjaukselle. Tutkiva Hoitotyö, 16(3), 27–33.