Annika Michelson & Outi Vahtila
Viime vuosisadalla koettu Irlannin suuri nälänhätä (1845–1852) oli perunaruton seurausta. Ruton vaikutukset olivat erittäin tuhoisia, koska Irlannissa ruokahuolto perustui suurelta osin perunaan ja viljelyssä oli vain muutamia rutolle herkkiä lajikkeita. Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja ruokaturvan takaamiseksi tulisi varautua monella eri tavalla. Yhtenä keinona on huolehtia geneettisen monimuotoisuuden säilymisestä. Perunan monimuotoisuus on tärkeää tulevaisuuden ruokahuollon turvaamiseksi. (FAO, n.d.-a; FAO, n.d.-b)
Perunantuotanto
Perunanviljely oli pinta-alaltaan huipussaan Suomessa 1940- ja 1950-luvuilla, jolloin perunaa kasvatettiin 90 000 hehtaarilla. Tämän jälkeen viljelyala on ollut tasaisesti laskussa ollen tällä hetkellä noin 20 300 hehtaaria (MMM, 2011; Luonnonvarakeskus, 2021). Vaikka pinta-ala on pienentynyt, viljelytekniikan kehittyminen ja lajikkeiden satoisuuden parantuminen ovat pitäneet perunan kokonaissadon tasaisena. (MMM, 2011)
Vuonna 2021 perunaa tuotettiin yhteensä 554 miljoonaa kiloa. Tästä ruokaperunaa oli 238, tärkkelysperunaa 174, ruokateollisuusperunaa 91,6, varhaisperunaa 9,1 miljoonaa kiloa sekä muuta perunaa noin 45,7 miljoonaa kiloa (Luonnonvarakeskus, 2021). Suomessa perunanviljely on viime vuosikymmenten aikana keskittynyt läntiselle rannikkoalueelle. Ruokaperunasta kaksi kolmasosaa viljellään Pohjanmaalla. Varhaisperunasta lähes 70 prosenttia tuotetaan Varsinais-Suomessa. Pohjois-Pohjanmaa tuottaa sertifioidusta siemenperunasta kolme neljäsosaa. Perunan keskisato ammattiviljelyssä on noin 30 000 kiloa hehtaarilta. (MMM, 2011)
Perunalajikkeet
Viljelyssä olevien suomalaisten ruokaperunoiden lajikkeiden määrä on sadan viime vuoden aikana vähentynyt merkittävästi (MMM, 2011; Luonnonvarakeskus, 2020; Veteläinen, 2001). Varsinainen perunanjalostus alkoi Suomessa vuonna 1920 Hankkijan kasvinjalostuslaitoksella Tammistossa ja vuonna 1926 valtion maatalouskoelaitoksen kasvinjalostusosastolla Tikkurilassa. Hankkijan kasvinjalostuslaitoksella perunaa jalostettiin vuoteen 1976 asti. Hankkijan kasvinjalostuslaitoksen ja valtion kasvinjalostuslaitoksen toiminnat yhdistettiin vuonna 1994, ja toimintaa jatkamaan perustettiin Boreal Suomen Kasvinjalostus. Vuodesta 2000 yrityksen nimi on Boreal Kasvinjalostus Oy. (Veteläinen, 2001). Boreal Kasvinjalostus Oy on luopunut perunan jalostustoiminnasta, ja vanhoista jalostusaineistoista etsitään vain jauhoisia ruokaperunalajikkeita tai aikaisia tärkkelysperunalajikkeita. (MMM, 2011) Jussi oli viimeinen Boreal Kasvinjalostus Oy:n jalostama lajike. Se hyväksyttiin kasvilajikeluetteloon vuonna 2014 (Pietilä, 2020).
Suomessa käytettävät lajikkeet ovat lähes yksinomaan hollantilaisia, saksalaisia ja tanskalaisia lajikkeita. Suomalaisista lajikkeista ainoastaan varhaisperunalajike Hankkijan Timo kuuluu suosituimpien lajikkeiden joukkoon. Tärkkelysperunan tuotannossa suomalaisista lajikkeista käytetään vain Hankkijan Tanu -lajiketta. (MMM, 2011). Suomalaisia maatiaisperunoita ja vanhoja kauppalajikkeita viljellään enää hyvin vähän (Suomen siemenperunakeskus Oy, n.d.).
Vanhojen lajikkeiden saatavuus ja säilyttäminen
Geenivarojen säilyttämiseksi on vuonna 1979 perustettu Pohjoismaiden yhteinen geenipankki, nykyiseltä nimeltään NordGen. Geenipankin tehtävänä on varmistaa kotieläinten, kasvien ja metsäpuiden geenivarojen säilyttäminen ja niiden kestävä käyttö Pohjoismaissa. Perunan geeniperimän säilyttämiseksi geenipankissa on mukuloiden avulla tehtyjä tautivapaita klooneja. Kloonit säilytetään koeputkissa (NordGen, 2020a). NordGenissa on yhdeksän Suomesta peräisin olevaa lajiketta ja maatiaiskantaa. Myös monella pohjoismaisilla perunamaatiaisilla on pitkä viljelyhistoria Suomessa (Heinonen, 2009).
Vanhojen lajikkeiden saatavuus on huono. NordGenin verkkokaupasta on mahdollisuus tilata joitakin perunalajikkeita. Siemeneksi voi saada 3–5 pientä mukulaa lajiketta kohti. Suomen siemenperunakeskus Oy myy ainoastaan Blue Congon ja Puikulan siementä (Suomen siemenperunakeskus Oy, n.d.).
Suomessa maatiais- ja vanhojen perunalajikkeiden säilyttäminen on perunan harrasteviljelijöiden varassa. Yksittäiset perunaharrastajat viljelevät jopa 100–300 eri lajiketta puutarhassaan (Törmänen, 2020). Perunaharrastelijoilla on oma ryhmä, joka toimii Facebookissa nimellä Pohjoisen perunaa!
Vanhojen lajikkeiden koetoiminta
Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilan koekentällä on viljelty pieniä eriä vanhoja lajikkeita vuodesta 2015 alkaen. Pääosa siemenperunoista on tilattu NordGenistä, mutta yksittäisiä kantoja on saatu myös lahjoituksena. Viljelyn tavoitteena on ollut tutkia perunoiden kasvua ja samalla ylläpitää suomalaisten perunoiden elävää geenipankkia (in situ -viljely). Tarkempaa tietoa maatiaisperunoista ja vanhoista lajikkeista on kerätty vuosien 2018–2021 aikana. Seuraavassa kuvataan tutkimustoimintaa ja esitellään neljän vuoden havainnot.
Viljelylajikkeet
Vuonna 2018 koekentässä oli 20 eri lajiketta ja vuosina 2019–2021 viljelyksessä oli 23 lajiketta. Lajikkeista seitsemän oli vanhoja kauppalajikkeita ja kuusitoista maatiaisperunalajikkeita. Lajikkeet on esitelty taulukossa (taulukko 1), josta ilmenee lajikkeen nimi, tyyppi, kauppaantulovuosi tai arvioitu ikä, mistä lajikkeista jaloste on peräisin sekä paikkakunta, jossa perunaa on viljelty.
Taulukko 1. Koekentällä kasvatetut perunalajikkeet. Sarakkeesta “Tyyppi” ilmenee, onko peruna maatiainen (M) vai vanha kauppalajike (VK). Tiedot perunoista: Luonnonvarakeskus, 2020; Veteläinen, 2001; NordGen SESTO, 2020b.
Nimi | Tyyppi | Kauppaantulovuosi/ikä | Jalostus ja viljely Suomessa |
---|---|---|---|
Congo | M | Ennen 1930-lukua | |
Early Rose | VK | 1867 | Yhdysvaltalainen jalostaja Bresee |
Hankkijan tuomas | VK | 1975 | (Amula x Horsa) |
Jaakko | VK | 1951 | (Eigenheimer x Goldwährung) Sai nimen jo 1930-luvulla |
Jutkula | M | Vuokatti | |
Kainuun Musta | M | Kainuu | |
Karjalan Musta | M | Itä-Uusimaa, Etelä-Karjala | |
Koto | VK | 1961 | (Eigenheimer x Kalev) |
Kynnysniemen Mamma | M | Loppi | |
Laitilan Paavo | M | Laitila | |
Laivaperuna | M | Pohjanmaa | |
Lemin Kirjava | M | Ennen 1800-lukua | Lemi |
Lemin Punainen | M | Ennen 1850-lukua | Kaakkois-Suomi |
Rööpääron | M | Pohjanmaa | |
Sparrispotatis | M | Tanska, Ruotsi | |
Storpääron | M | Pohjanmaa | |
Tammiston Aikainen | VK | 1939 | (Up to Date x Prof. Elder) |
Vanha Punainen | M | 1720–1730-luvulla | Pohjois-Karjala |
Vepsän Valkoinen | M | ||
Victorspääron | M | 1900-luvun alussa | Tuotu Yhdysvalloista Suomeen |
Valtti | VK | 1965 | (Frühnudel x Elsa) |
Veto | VK | 1968 | (Aquila x Rosafolia) Tärkkelysperuna |
Väike Verev | M |
Kokeen toteuttaminen
Perunan kasvupaikkaa on vaihdettu vuosittain. Maaperä on vaihdellut runsasmultaisesta tai multavasta karkeasta hiedasta (2018, 2020–2021) runsasmultaiseen hietamoreeniin (2019). Jokaisesta lajikkeesta istutettiin 3–10 mukulaa. Perunat istutettiin (kuvio 1) vuosittain suurin piirtein samana ajankohtana toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa (kuvio 2). Mukulat istutettiin 35 cm kylvövälillä (Ahvenniemi, n.d.).
Vuosina 2018–2019 ja 2021 kasvustosta kitkettiin rikkakasveja, mutta muita hoitotoimenpiteitä ei tehty. Kesällä 2020 perunat mullattiin 13.7.2020 ja kasteltiin neljä kertaa kesäkuussa (11.6., 22.6., 25.6. ja 29.6.). Perunoita ei ole lannoitettu, ja ne viljeltiin luomuna. Vuoden 2019 kasvustoa haittasi kuivuus ja rikkakasvit (Luomussa vara parempi -hanke, 2019). Perunat nostettiin syyskuussa vuosina 2018–2020, mutta vuonna 2021 jo elokuun lopussa (kuvio 2). Nostoajankohdat vaihtelivat enemmän kuin kylvöajankohdat. Koska lohko on vaihdellut vuosittain tulokset eivät ole keskenään vertailukelpoisia, mutta osoittavat lajikekohtaiset trendit.
Vuosi | Kasvukauden alku, pvm. | Istutus, pvm. | Nosto, pvm. | Kasvuaika, päivät | Kasvukauden tehoisa lämpösumma, astetta | Kasvukauden sadesumma, Jokioinen, mm |
2018 | 27.4. | 23.5. | 24.9. | 125 | 2401 | 261 |
2019 | 17.4. | 22.5. | 10.9. | 112 | 2077 | 316 |
2020 | 1.5. | 28.5. | 7.9. | 103 | 1847 | 258 |
2021 | 8.5. | 4.6. | 24.8. | 82 | 1814 | 255 |
Perunoiden sadossa suuria vaihteluja
Seuraavassa esitellään lajikekohtaiset satotiedot kiloissa ja kappalemäärinä eri vuosina ja kokoluokkatulokset. Tarkemmat kuvaukset on tehty perunoista, joiden satotaso on ollut muista poikkeava. Seuraavassa kappaleessa on esitelty ne perunat, joiden sato oli joko 600–800 g/taimi tai yli 800 g/taimi. Tulokset on kuvattuna kuvioissa 3–9.
Early Rose antaa parhaan sadon
Kaksi lajiketta tuotti yli 800 grammaa satoa per taimi. Lajikkeet ovat Early Rose ja Tammiston Aikainen (kuvio 3). Satoisin oli vanha kauppalajike Early Rose, joka on väriltään punainen aikainen ruokaperuna. Early Rose on Garnet Chili -lajikkeen siementaimi, jonka tuotti amerikkalainen jalostaja Bresee 1867. Lajike levisi laajalle ja sitä viljeltiin kaikissa Pohjoismaissa. Ruotsissa se poistettiin lajikelistalta vasta vuonna 1991. Toiseksi korkeimman sadon antoi vanha kotimainen kauppalajike Tammiston Aikainen (Up to date x Prof. Edler), joka tuli kauppaan jo vuonna 1930. Varhaisperuna Tammiston Aikainen muodostaa melko runsaasti keltaisia mukuloita ja oli suosittu varhaisperuna 1960-luvulle saakka. Tämän jälkeen sitä tuotettiin vielä tori- ja kotitarvekäyttöön.
Seitsemän lajiketta tuotti 600–800 grammaa satoa per taimi. Koto (Eigenheimer x Kalev), Valtti (Frühnudel x Elsan) ja Veto (Aquila x Rosafolia) ovat vanhoja kauppalajikkeita 1960-luvulta. Koto on melko aikainen ja satoisa ruokaperuna talvikäyttöön. Se tuli kauppaan 1965, ja sitä suositeltiin viljelyyn vuoteen 1973 saakka. Koto on syövänkestävä ja kestävä Y-virusta vastaan. Valtti on melko myöhäinen, runsassatoinen ja viljelyvarma talous- ja laitosperuna. Valtti tuli kauppaan vuonna 1965, ja sitä viljeltiin vielä koko 1980-luvun ajan. Malto on kehitettynä tiivis, herkästi tummuva ja maultaan voimakas. Veto on melko aikainen ja satoisa lajike. Keitettynä mukulat ovat jauhoisia ja rikkikiehuvia. Maku on voimakas. (Veteläinen, 2001)
Samaan ryhmään sijoittui myös neljä maatiaista: Congo (tunnetaan myös nimellä Läpimusta), Karjalan Musta, Vanha Punainen (Rättviks röd) ja Rööpääron. Congoa on viljelty erikoisperunana sen tummanlilan mallon johdosta. Itä-Uudellamaalla saaristossa ja Etelä-Karjalassa viljellään Karjalan Mustaa. Vanha Punainen on peräisin 1700-luvulta. Alkuperältään tuntematonta Rööpääronia on viljelty Pohjanmaalla.
Heikkosatoisin oli alkukantainen Sparrispotatis eli ”parsaperuna”. Sparrispotatis on pitkä ja käpymäinen peruna, kuten eteläamerikkalaiset alkuperäiskannat yleensä ovat (kuvio 4). Mukulat kasvavat etäällä siemenestä ja melko hajanaisesti. Kerrotaan, että Sparrispotatis on ollut Ruotsin kuningas Kustaa V:n suosikkiperuna (Veteläinen, 2001).
Tarkasteltaessa satoa taimikohtaisen kappalemäärän mukaan parhaiten menestyivät Congo ja alkuperältään tuntematon Pohjanmaalla viljelty Laivaperuna (kuvio 3). Congon satotaso on Laivaperunaa parempi. Seuraavaksi kappalemäärältään suurimman sadon tuottivat Tammiston Aikainen, Karjalan Musta ja Koto.
Varma Vepsän valkoinen
Vuosien 2018–2021 väliset satovaihtelut olivat merkittäviä. Vähiten vuosittaista vaihtelua oli Vepsän valkoinen -lajikkeella. Heikoin sato oli vuonna 2019 (kuvio 5). Kuivan vuoden 2019 aikana korkeimmat sadot tuottivat Koto, Congo ja Tammiston Aikainen. Kuivuudesta huolimatta pohjanmaalaiset Rööpääron ja Storpääron tuottivat vuonna 2019 paremman sadon kuin vuonna 2018. Kesällä 2020 suurin osa perunoista tuotti paremman sadon kuin muina vuosina. Early Rose, Valtti, Congo, Rööpääron ja Veto tuottivat korkeimmat sadot. Siihen vaikuttivat todennäköisesti kasvukauden aikaiset hoitotoimenpiteet. Vuonna 2021 ainoastaan Early Rose tuotti enemmän kun 1 kg satoa per taimi.
Early Rosella isoja perunoita
Perunan koko on lajikekohtainen ominaisuus. Perunan kokoluokka määritellään perunan pituuden mukaisesti. Perunat lajiteltiin kolmeen kokoluokkaan: alle 3 cm, 3–6 cm ja yli 6 cm (kuvio 6).
Suurimpia (yli 6 cm) perunoita tuottavat Early Rose, Tammiston Aikainen ja Koto. Ylivoimaisesti eniten keskikokoisia (3–6 cm) mukuloita tuottaa Laivaperuna. Congo ja Vanha Punainen tuottavat myös paljon keskikokoisia perunoita. Virolainen maatiainen Väike Verev tuottaa ylivoimaisesti eniten pieniä mukuloita. Sparrispotatis antaa pisimmät mukulat, mutta ne ovat kapeita ja satotaso on alhainen.
Jutkulalla vähemmän kokovaihtelua
Tarkasteltaessa lähemmin mukuloiden vuosittaisia kokoa havaitaan, että perunalajikkeiden välillä on isoja vaihteluja. Tässä kappaleessa tarkastellaan perunoiden kokoluokkia perunalajikkeittain eri vuosina.
Pienten mukuloiden (> 3 cm) määrä vaihteli vähiten neljän vuoden aikana lajikkeilla Karjalan Musta, Laitilan Paavo, Jutkula ja Jaakko (kuvio 7). Isoja vaihteluja pienten mukuloiden määrässä esiintyi Congolla, Vanha Punaisella ja Laivaperunalla.
Kaikilla lajikkeilla esiintyi vuosittaista vaihtelua kokoluokassa 3–6 cm (kuvio 8). Tässäkin kokoluokassa Jutkulalla oli vähiten kokovaihtelua. Vuonna 2019 Koto, Laivaperuna, Tammiston Aikainen, Vanha Punainen ja Vepsän Valkoinen tuottivat paljon keskikokoisia mukuloita kuivuudesta huolimatta.
Koto-lajike tuotti kolmena vuonna melkein yhtä paljon isoja perunoita, ainoastaan vuonna 2019 määrä oli kuivuudesta johtuen muita vuosia pienempi (kuvio 9). Rööpääron lajike tuotti myös kolmena vuonna yhtä paljon isoja mukuloita kuin Koto, mutta määrällisesti vähemmän.
Syväsilmäisyys ja iän määrittely
Perunan alkuperää voidaan määritellä DNA-tutkimuksen avulla. Geenien monimuotoisuutta, geeniperimää, voidaan arvioida myös perunoiden ulkoisten tunnusmerkkien avulla. Niitä ovat muun muassa perunan maku, keitto-ominaisuudet, taudinkestävyys, kasvutapa, varsiston, valoidun, mallon ja mukuloiden väri, lehtien ja mukuloiden muoto ja silmäsyvyys.
Vanhojen perunalajikkeiden mukulat ovat olleet syväsilmäisiä, joten tätä ominaisuutta voi käyttää yhtenä perusteena perunan geneettisen iän määrittelyssä (Tapia & De la Torre, 1998; Richardson, 2014; Haan & Rodriquez, 2016). Kuviossa 10 perunat on luokiteltu syväsilmäisyyden ja muodon perusteella. Tällaisen tulkinnan myötä viiden vähiten jalostettujen perunoiden joukkoon lukeutuisivat Sparrispotatis, Lemin Kirjava, Väike-Verev, Lemin punainen ja Laivaperuna.
Sparrispotatis on ainoa tämän selvityksen vaalea maatiaisperuna. Suurin osa vanhoista syväsilmäisistä perunoista on punaisia tai mustia. Vanhat jalostetut perunakauppalajikkeet Suomessa ovat keltaisia.
Perunan monimuotoisuus ja tulevaisuus
Mustialan perunoiden lajikekokeista saadaan arvokasta perustietoa maatiaisista ja vanhoista kauppalajikkeista. Tutkimuksellisesta näkökulmasta Mustialassa toteutettujen lajikekokeiden tulokset eri vuosilta eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Koekentät olivat eri peruslohkoilla, joten maalajit ja myös pellon kasvukunto vaihtelivat vuosittain. Tulokset osoittavat kuitenkin, kuinka suuria vuosittaisia vaihteluita eri lajikkeissa ja eri viljelyolosuhteissa on.
Voidaanko tuloksien perusteella suositella jotakin vanhoista lajikkeita uudestaan viljeltäväksi? Vanhat perunalajikkeet ovat monimuotoisia. Lajikkeet Early Rose ja Tammiston Aikainen tuottavat suurimman sadon ja samalla myös eniten suuria perunoita. Virolainen Väike Verev tuottaa pisimmät perunat ja Laivaperuna eniten keskikokoisia perunoita. Kokeilun perusteella Rööpääron ja Storpääron kestävät muita paremmin lämpöä ja kuivuutta. Pohjalan perunat -kirjan mukaan Jaakolla on mieto maku, Kotolla on hyvä maku ja Lemin punaisella on makeahko maku. Perunoiden pienmuotoista ylläpitoviljelyä ja tilastojen keruuta jatketaan Mustialan luomutilalla.
Perunan monimuotoisuuden turvaaminen on pieni osa sitä mittavaa työtä, jota tarvitaan maailmanlaajuisen ekosysteemin säilyttämiseen. Vanhojen lajikkeiden satoisuus on huomattavasti moderneja lajikkeita alhaisempi, eivätkä lajikeominaisuudet vastaa teollisuuden tarpeita. Tästä johtuen maatiaisperunoiden ja vanhojen kauppalajikkeiden käyttö ammattiviljelyssä ei ole kannattavaa. Vaikka vanhoille lajikkeille saattaisi olla mahdollisuuksia erikoisperunana esimerkiksi ravintoloissa, torimyynnissä tai herkkukaupoissa, perunan geeniperimän ylläpitoon tarvitaan erityistoimia.
Monimuotoisuuden säilyttämiseen ja hyödyntämiseen tarvitaan lisää tutkimusta ja kehittämistoimia, joilla varmistetaan tuotannon määrää ja siemenperunan saatavuutta. Monimuotoisuuden turvaaminen edellyttää yhteiskunnallista tukea ja näkemystä tulevaisuuden ruokaturvan varmistamisesta.
Abstract
The potato cultivation area was the largest in Finland during the 1940-1950-ties (90,000 hectares) and has steadily decreased since then, being today ca. 20,000 hectares. Also, the amount of cultivated potato varieties has decreased. The on-farm conservation of old potato varieties and landraces are today carried out by hobby growers. It is difficult to get seeds for old potato varieties and landraces.
Field trials with 23 old potato varieties and landraces were carried out 2018-2021 at HAMK Mustiala Educational and Research farm. Seven of them were old varieties and 16 were landraces. There were large yield differences among the varieties. The yield varied a lot from year to year. ‘Early Rose’, ‘Tammiston Aikainen’ and ‘Valtti’ gave the best yields. ‘Koto’, ‘Congo’ and ‘Tammiston Aikainen’ gave the best yields during the dry growing season 2019. ‘Jutkula’ had the least variation in the potato size and ‘Tammiston Aikainen’ gave the largest potatoes. Old potato varieties and landraces have deep eyes and if this is used as criterion for determining potato age the oldest potatoes are ‘Sparrispotatis’, ‘Lemin Kirjava’, ‘Väike-Verev’, ‘Lemin punainen’ and ‘Laivaperuna’.
The yield of old varieties is considerably lower than that of modern varieties and the variety characteristics do not meet the needs of the industry. As a result, the use of old potato varieties in professional cultivation is not profitable. Although there may be opportunities for older varieties than speciality potatoes, for example in restaurants and market stalls, special measures are needed to maintain heritage potatoes. More research and development is needed to preserve and exploit diversity to ensure the volume and availability of production. Securing diversity requires societal support and a vision to ensure future food security.
Kirjoittajat
Annika Michelson, Cand. scient., työskentelee lehtorina Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutuksessa.
Outi Vahtila, agrologi (YAMK), työskentelee kehittämispäällikkönä Hämeen ammattikorkeakoulun biotalouden yksikössä Mustialassa ja Luomussa vara parempi -hankkeen projektipäällikkönä.
Lähteet
FAO. (n.d.-a). International Year of the Potato. Potato and biodiversity. Haettu 30.11.2020 osoitteesta http://www.fao.org/potato-2008/en/potato/biodiversity.html
FAO. (n.d.-b). The State of Food Insecurity in the World 2015 (SOFI) Haettu 1.12.2020 osoitteesta http://www.fao.org/3/a-i4646e.pdf
de Haan, S. & Rodriquez, F. (2016). Potato Origin and Production. Teoksessa J. Singh & L. Kaur (toim.), Advances in Potato Chemistry and Technology (ss. 1–32). Academic Press. http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-800002-1.00001-7
Heinonen, M. & Veteläinen. M. (2009). Maatiaiskasvien ylläpitoviljely Suomessa. Maa- ja elintarviketalous 144, 8–24. Haettu 10.12.2020 osoitteesta http://www.mtt.fi/met/pdf/met144.pdf
Ilmatieteen laitos. (n.d.). Havaintojen lataus. Haettu 7.12.2020 osoitteesta https://www.ilmatieteenlaitos.fi/havaintojen-lataus
Luomussa vara parempi -hanke. (2019). Perunan lannoituskoe. Tietokortti. Haettu 7.12.2020 osoitteesta https://drive.google.com/file/d/1LMASgfVILgeAYpd_EMRHTfOg9MclPvld/view?usp=sharing
Luonnonvarakeskus. (n.d.-a). Perunamaatiaisia ja vanhoja lajikkeita. Haettu 24.11.2020 osoitteesta https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Tietopaketit/Kasvigeenivarat/MaatiaisTietoPankki/Peruna/Perunamaatiaisia%20ja%20vanhoja%20lajikkeita
Luonnonvarakeskus. (n.d.-b). Peruna. Viljelykasvien sato. Haettu 23.2.2022 osoitteesta http://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__14%20Satotilasto/01_Viljelykasvien_sato.px/
Lähde, V. (13.9.2017). Minä väitän: Suomenkin pitää muuttua ruokajärjestelmän mullistuessa. Ympäristödialogeja-keskustelusarja. Haettu 1.12.2020 osoitteesta https://www.nessling.fi/ymparistodialogeja/mina-vaitan-suomenkin-pitaa-muuttua-ruokajarjestelman-mullistuessa/
Lähde, V. (3.7.2019). Miten maailman nälkä voitetaan? Versus-verkkojulkaisu. Haettu 1.12.2020 osoitteesta https://www.versuslehti.fi/kriittinen-tila/miten-maailman-nalka-voitetaan/
Maa- ja metsätalousministeriö, MMM. (2011). Ruoka- ja ruokateollisuusperunastrategia 2020. Haettu 14.11.2019 osoitteesta https://mmm.fi/documents/1410837/1801184/Ruoka-_ja_ruokateollisuusperunastrategia_2010.pdf/e977d442-a961-47b8-97ba-91117c898b80/Ruoka-_ja_ruokateollisuusperunastrategia_2010.pdf
MTK. (23.10.2020). Perunan ja sokerijuurikkaan tuotanto. Haettu 30.11.2020 osoitteesta https://www.mtk.fi/-/muu-kasvituotanto-1
Pietilä, L. (30.11.2020). Boreal Kasvinjalostus Oy. [sähköpostiviesti].
NordGen. (2020a): In vitro -laboratorio. Haettu 1.12.2020 osoitteesta https://www.nordgen.org/fi/in-vitro-laboratorio/
NordGen. (2020b). SESTO tietokanta 2018–2020. Haettu 1.12.2020 osoitteesta https://sesto.nordgen.org/sesto/index.php?scp=ngb&thm=sesto&r=1794487889
Richardson, J. (28.4.2014). Finding the Faces of Farming: A Peruvian Potato Harvest. National Geographic. Haettu 7.12.2020 osoitteesta https://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2014/04/28/finding-the-faces-of-farming-a-peruvian-potato-harvest/
Ruokavirasto. (13.6.2019). Suomessa peruna on hyvissä käsissä. Ruokaviraston blogi. https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/ajankohtaista/ruokaviraston-blogi/blogitekstit/blogi-suomessa-peruna-on-hyvissa-kasissa/
Suomen siemenperunakeskus Oy. (n.d.) Lajikkeet. Haettu 20.11.2020 osoitteesta https://www.spk.fi/fi/lajikkeet/
Tapia, M. E. & De la Torre, A. (1998). Women Farmers and Andean Seeds. Gender and Genetic Resources Management. IPGRI International Plant Genetic Resources Institute, Rome.
Törmänen, T. (28.11.2020). Pohjoisen perunaa! [viesti suljetussa Pohjoisen perunaa! -Facebook-ryhmässä].
Veteläinen, M. (2001). Pohjolan perunat. Pohjoismaisen geenipankin kuvaus vanhoista perunoista. Pohjoismainen Geenipankki. Halmstad, 2001.